MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Szeptember elején a rendkívüli ülésnap alkalmával szintén egy interpelláció formájában lehetőségem nyílt elmondani, hogy mind a Jobbik, mind pedig a civil szervezetek komoly kétséggel és heves tiltakozással fogadták a kormány állami földeket érintő privatizációs tervezetét. De nem is véletlen ez a felháborodás, hiszen a klientúra ilyen szintű teljes kiszolgálása a nemzettel szemben véleményünk szerint elfogadhatatlan. Önöknél sajnos a holdudvar mohósága felülír mindent, írott és íratlan szabályt. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy még saját parlamenti frakciójuk agrárpolitikusait is megosztotta a kérdés, hiszen például Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület országos elnöke a szervezet tagságának írt levelében elmondja, hogy ellenzi a tervezett privatizációt, mert az nem a családi kis- és közepes gazdaságokat segíti.

Akkor adódik a kérdés, hogy vajon kiket segít a tervezet. Véleményünk szerint javarészt azokat a Fidesz közeli oligarchákat, csókosokat, akiket a „földet a gazdáknak” névvel csúfolt program is sikeresen ellátott állami földekkel és ezen keresztül uniós forrásokkal, közben pedig családok mentek tönkre, állatállományok tűntek el, a mezőgazdasági szektorban pedig több mint 11 százalékos visszaesés következett be. De arra sincs semmilyen garancia, hogy néhány év múlva nem kerül külföldiek kezére a most árverésre szánt állami föld, hiszen ennek tiltását még a földtörvénybe se merték belefogalmazni, és ahogy megismerhettük a kiszivárgott tervezetet, ez sem tartalmaz elég garanciát.

Az is gyanús, hogy példátlan gyorsasággal akarnak végezni az állami földek eladásával. Szintén árulkodó, hiszen arra számítanak, hogy mire a közvélemény a migránshírdömping után felfigyel erre az ügyre, már késő lesz. Hogyan fordulhat elő az, hogy az állítólag a Magosz elnökének fejéből kipattant ötletet a kormány és a kamara is felkarolja, és úgy akarja végrehajtani néhány hónappal a tervezett árverések előtt, hogy a gazdák közül senki nem ismerhette a részleteket? Ugye, a miniszterelnök úrtól ma hallottuk, hogy állítólag ma aláírta végre ezt a tervezetet. De, államtitkár úr, mire ez az indokolatlan kapkodás? Természetesen nem tartom kizártnak, sőt borítékolható, hogy a legnagyobb állami területeket használók, az önök csókosai bizony már régóta tisztában vannak a részletekkel, és fel is készültek ennek a megvalósítására. Jó lenne, ha a valódi szándékokat végre napvilágra hozhatnák.

Ezért kérdezem az államtitkár urat, hogy mikor vonják vissza ezt a gyalázatot. Miért volt olyan sürgős minél hamarabb elárverezni ezeket az állami földeket? Miért nem tájékoztatták erről időben a gazdákat? A konkrétumokat miért nem ismerhettük meg? És kérdem én, mire szükséges ez a földprivatizáció. Hogy gondolják így a korábbi ígéreteiket véghezvinni? Hogy lesz így demográfiai földprogram? Hogy lesz így szociális földprogram? Hogy lesz így vidéken munkahely? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage