DR. HÖRCSIK RICHÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Így a vita végén ott szeretném folytatni, ahol Legény Zsolt képviselőtársam abbahagyta. Valóban szokatlan műfaj a magyar Országgyűlés életében ez a politikai üzenet. Ilyen még nem volt, hogy a magyar Országgyűlés üzen az Európai Unió vezetőinek. De úgy hiszem, hogy maga a helyzet is szokatlan és rendkívüli, ami a menekültüggyel kapcsolatban kialakult, s nemcsak Magyarországon, hanem Európában is.

(Az elnöki széket dr. Hiller István, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Nem szeretném túldimenzionálni ennek a határozati javaslatnak a jelentőségét vagy a súlyát, hogy ez most jó vagy nem jó, lehetett volna jobbat is, lehetett volna többet is megfogalmazni. Nem ez a lényege, hanem az, hogy igen, ez egy figyelemfelhívás. S abban is egyetértünk Legény Zsolt képviselőtársammal, hogy mi az, amit ebben a helyzetben mi, a magyar Országgyűlés képviselői tehetünk. Sok teendőnk mellett ez az egyik.

Abban a dimenzióban fontos ez, hogy a nemzeti parlamenteknek van felelősségük az európai ügyekkel kapcsolatban, van felelősségük abban, amit esetleg az Európai Bizottság megfogalmaz, hiszen erre találták ki az úgynevezett piros vagy zöld kártyát, amit most az Európai Unióban bizottsági elnöktársaimmal a jövő hónap 30-án fogunk megvitatni Luxemburgban. Tehát van felelősségünk, hogy ha úgy tetszik, figyelmeztessük az Európai Uniót, hogy bizonyos végzéseiben vagy javaslataiban, pontosabban az Európai Bizottság javaslataiban nem mindenben felel meg a korrektségnek, hogy röviden fogalmazzak.

Ilyen volt például az úgynevezett EPPO, amikor a magyar Országgyűlés történetében először piros lapot mutatott 16 más ország kamarájával, parlamentjével az Európai Bizottságnak, hogy nem felel meg sem az arányosságnak, sem a szubszidiaritásnak. Volt hangunk. És úgy hiszem, a magyar Országgyűlésnek ez egy másik lehetősége, amit most megfogalmaz: lehetőségünk van arra, hogy felhívjuk az Európai Unió vezetőinek, jelesül az Európai Bizottságnak a figyelmét, hogy ez egy valós probléma.

Egyébként véleményem szerint az események már túlhaladták ezt a figyelmeztetést vagy felhívást. Mindenesetre azt fontos rögzíteni, hogy nekünk felelősségünk van, hogy felhívjuk az Európai Unió vezetőit, jelesül az Európai Bizottságot, hogy döntsenek. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage