MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Hallgatva Hörcsik képviselőtársam, elnök úr szavait, azt mondanám, hogy ez egy idejétmúlt határozat. Látható módon ezt egy első felindulásból követte el a Fidesz, amikor a problémában még ott tartott, hogy egy gyűlöletkampány részeként is próbálták szítani a hangulatot, de ennek a határozati javaslatnak, ennek az üzenetnek ma már semmilyen relevanciája nincs.

Lenne olyan üzenet, amire elnök úr utalt, aminek lenne relevanciája, ha például olyan határozatot fogadnánk el, mint amiről Legény Zsolt képviselőtársam is beszélt, amit az MSZP benyújtott, ami megerősítené adott esetben a miniszterelnök úr pozícióját, politikai támogatását a most következő EU-s csúcson. Ezeket próbáltuk összeszedni, és egy olyan határozati javaslatot benyújtani, amely egyfajta konszenzust teremtene abban, hogy Európában mit kellene tenni, hogyan lehetne ezt a helyzetet javítani és kezelni. Szerintem ez a fajta talán konszenzusos nemzeti támogatás a miniszterelnöknek is jó lett volna, de értjük, hogy önök ezekkel nem akartak foglalkozni.

De mondanék egy másik határozati javaslatra is egy ötletet, ha már üzenni akarunk valakinek. Ha például arról beszélne a magyar parlament, arról fogadna el egy ilyen javaslatot, hogy milyenfajta kritikák érték érdemtelenül néhány esetben Magyarországot a környező országok részéről, legyen szó Romániáról, Horvátországról, Ausztriáról vagy éppen Szerbiáról, akkor azt mondom, hogy e mögé is lehetne egy parlamenti konszenzust teremteni, hogy arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a kérdés ilyen típusú eszkalációja nem segíti a probléma megoldását.

De egy kicsit magával a szöveggel is foglalkozva hadd emeljek ki öt-hat pontot. Eléggé szűk látókörű ‑ azt hiszem, erre jobbikos képviselőtársam is utalt ‑ pusztán azt mondani, hogy az Európai Unió egyedül felelős ezért a kérdésért.

Hadd mondjak egypár más országot: Oroszország, USA, Irán, s még tudnánk mondani a térségből is számos országot, amelyik valamilyen formában legalábbis osztozik ebben a felelősségben. Arról nem is beszélve, hogy ha Brüsszel felelőtlen politikája miatt halnak meg az emberek, akkor ez körülbelül olyan leegyszerűsítés, mintha azt mondanánk, hogy a muzulmán vallás tehet a terrorizmusról, mert vannak olyan emberek, akik muzulmán vallásúak és terroristák is egyben.

A másik az, hogy a jobb élet reményével az európai uniós politikusok kecsegtetnek. Hát kérem, kecsegtet ezzel a Facebook, a televízió, meg sok minden más.

Azt gondolom, nem kell ahhoz egyetlenegy európai politikus sem, hogy rájöjjenek az emberek: Németországban jobban lehet élni, mint Szíriában vagy Törökországban. Mint ahogy az is egy butaság, hogy veszélyeztetik a magyar emberek munkahelyét. 99,9 százalék el akarja hagyni Magyarországot, tehát semmilyen munkahelyet nem veszélyeztet itt éppen senki sem.

És ma már szerintem az is idejétmúlt, és rossz is egyébként a maguk szempontjából is a határozati javaslatnak az a része, hogy felszólítják a magyar kormányt, hogy teremtse meg a szükséges pénzügyi forrásokat. Nem a magyar forrásokat kéne ezzel terhelni, hanem az európai uniós forrásokból kellene több pénzt követelnünk, és teszi is egyébként a magyar kormány ezt a részét teljesen helyesen. Tehát nem a magyar forrásokból kellene erre még többet költeni, hanem azért kellene dolgozni, lobbizni, hogy minél több európai uniós forrásunk legyen ezekre a feladatokra, és ne a magyar adófizetők pénzét költsük.

Éppen ezért én értelemszerűen azt javasolnám önöknek, és korábban is azt javasoltam volna, hogy vonják vissza ezt a javaslatot, mert ennek így, ebben a formában semmilyen értelme nincs, éppen ezért nem is támogatjuk. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage