DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy tűnt, hogy Vantara Gyula fideszes képviselő a költségvetés módosításáról beszél, holott a végén azért hozzátette, hogy amiatt kell módosítani a költségvetési törvény szöveges részét, merthogy önök úgy gondolják, hogy el fognak fogadni egy közbeszerzésről szóló törvényt, amiben a közbeszerzési törvényjavaslat normaszövegét átemelik a hatályos költségvetési törvény normaszövegébe. Erre azért kerülhet sor majdan, merthogy elvileg módosulhatnak a nemzeti eljárásrend esetében a közbeszerzési értékhatárok; holott konkrétan nem módosulnak.

Tehát önök most beterjesztettek júniusban egy olyan törvényjavaslatot, ami hivatkozik egy majdan, később elfogadni tervezett közbeszerzési törvényre, amiben elvileg módosulhatnának a közbeszerzési értékhatárok, de konkrétan nem módosulnak. De azért a költségvetési törvényt idejekorán beterjesztik módosításra. Képviselőtársaim, ez egy rendkívül cinikus hozzáállás a parlamenti munkához és a jogalkotási folyamathoz. A kocsi messze megelőzte a lovat. A ló a közbeszerzési törvény lenne, ami még a következő napirend lesz, a záróvitája lesz itt a Házban; tehát elfogadva véletlenül sincsen.

Ha önök komolyan vennék magukat, még azt a nagyon gyengécske közbeszerzési törvényt is, amit a következő napirendben, záróvita keretében taglalni fogunk, akkor jöhetne szóba esetleg, hogy ezt a törvényjavaslatot, amit most elénk hoztak, illetve már júniusban idehozták, a parlament tárgyalja. Tehát a közbeszerzési törvényjavaslat, ami a T/4849. előterjesztési számra hallgat, a tervek szerint 2015. november 1-jén lép majd hatályba.

A közbeszerzési értékhatárokat a mindenkori költségvetési törvény határozza meg, így 2015-re vonatkozóan a Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló 2014. évi C. törvény határozza meg, amely megoldást az új közbeszerzési törvény tervezete is továbbra is fenntart. Az új közbeszerzési törvény alkalmazhatósága érdekében szükséges, hogy a közbeszerzési törvény közbeszerzési értékhatárokat tartalmazó rendelkezései módosításra kerüljenek. Ennek oka egyrészt, hogy a közbeszerzési törvényben található hivatkozásoknak igazodniuk kell helyesen az új közbeszerzési törvény rendelkezéseihez, ha már meglenne ez az új közbeszerzési törvény, másrészt pedig, hogy az új közbeszerzési törvénnyel a hazai jogba átültetett új uniós közbeszerzési irányelvek a korábbiaktól elvileg eltérő értékhatárokat is tartalmazhatnak.

Nos, önök emiatt hozták ide ezt a nagyon komolyan elővezetett, 4850. számú törvényjavaslatot a központi költségvetésről szóló 2014. évi C. törvény módosításáról.

(20.20)

Én nagyon szépen kérem, hogy vegyék komolyabban ezt a dolgot, alapvetően a közbeszerzési törvényt és a közbeszerzési szabályokat. Négy évig Simicska Lajos mindent nyert a Közgéppel, most egy éve már semmit nem nyer, sőt volt olyan határozat, hogy három évre kizárják. Próbálják meg helyreállítani a jogállamot, és ezt a jogalkotás keretében tegyék meg először, mondjuk, itt! Köszönöm a szót, elnök úr. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage