GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Józsa képviselőtársam mondandójában benne van az, amit önök tesznek. Az a cinizmusra való hivatkozás, amit önök tesznek. Egyszerűen megdöbbentő az, hogy a költségvetési törvénynek a módosítását arra való hivatkozással és hagyatkozással kívánják megtenni, hogy a közbeszerzési értékhatárok változatását akarják megtenni, amelynek a tárgyalását egyébként majd ennek a napirendi pontnak utána, ezt a napirendi pontot követően fogjuk megtenni.

Hozzáteszem azt is, ha esetleg L. Simon László államtitkár úr nem tudná, akkor nézze meg a forgatókönyvet, és fogja látni mindazt, amit az előbbiekben elmondtam, hogy nemcsak a közbeszerzési törvénynek az el nem fogadása, nem, hanem az ismereteim szerint még a bizottsági vitákban való kiérlelése sem történt meg. És önök anélkül, hogy ezek a döntések meglennének, anélkül most rögzíteni kívánják azt, amiről majd azt követően fogunk tárgyalni. Hát mi ez, ha nem cinizmus? Ez a parlamentnek a semmibe nem nézése. (Dr. Józsa István: Mi mindenben kéne módosítani a költségvetést!) Ez a parlamentnek a semmibe nem nézése.

Sokfajta kérdést lehetne feltenni, hogy milyen tekintetben, milyen tartalommal, hogyan és miképpen kellene a költségvetést módosítani, de az, amit most csinálnak, még egyszer mondom, ez cinizmus. Cinizmus, merthogy olyat akarnak elfogadtatni, amiről a tárgyalási folyamatot el sem végezte a parlament. Legalább a formára vigyáznának! Legalább azt vennék számításba a kacagás, a vihogás helyett. (L. Simon László: Annyira szánalmas, hogy nem tudunk mást csinálni.) L. Simon képviselőtársam, legalább azt, hogy figyeljenek legalább arra, hogy tárgyaljuk meg mindazt, amit meg kell ahhoz tárgyalni, hogy ennek a törvénynek a keretei között beszélni lehessen róla.

Válaszában majd azt is megfogalmazhatja, hogy mi az, amire, amiben módosítani kellene a költségvetést. Kíváncsian hallgatom. Kíváncsian hallgatom, mert nem látjuk a közbeszerzési törvényből fakadóan, az értékhatárok megváltoztatására vonatkozó hivatkozásból fakadóan, hogy mit akarnak most itt a költségvetési törvényben módosítani. (L. Simon László odamegy a szakértői páholyhoz.) Egyszerűbb hátat fordítani és kimenni, mint válaszolni, ezt tudom. Mert ez nem más, mint a tényszerű megfutamodás.

Majd akkor a viszonválaszban való megtétel, amikor már a képviselőnek nincs módja és lehetősége újabb választ adni rá. Igen, önök ezt csinálják, nem ennek a törvénynek a keretei között csak, hanem általában vetten. Körülbelül ez a politikai kultúrájuk.

A jogalkalmazás tekintetében, jogalkotásilag tehát ez az egész így elfogadhatatlan. Még egyszer azt hangsúlyozom, önök a parlament szerepét semmibe nem nézik, semmibe nem veszik. (L. Simon László: Beszélj már a törvényjavaslatról!) Még egyszer azt hangsúlyozom, önök a parlament szerepét semmibe nem veszik. L. Simon László majd arról beszéljen, hogy mit és hogyan akarnak a költségvetésben módosítani a közbeszerzési törvényre való hivatkozással. És ne akkor, amikor már a képviselők nem szólhatnak vissza! Ez egyfajta tervezhetetlenség, kiszámíthatatlanság, amit önök csinálnak. Egy hiteltelen politika folytatása. Köszönöm szépen. (Dr. Józsa István tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage