L. SIMON LÁSZLÓ, a Miniszterelnökség államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Erősen kell koncentrálnom, hogy komolyan tudjam venni az előbb elhangzott felszólalásokat, hogy ne nevetgéljek itt este fél 9-kor. Úgy látom, hogy Józsa képviselőtársam és Gúr képviselőtársam elfáradt. (Apáti István: Nem kicsit.) Nem is kicsit.

Köszönöm szépen Apáti képviselőtársamnak a segítségét. Fárasztó volt a mai nap, nehéz volt követni nyilvánvalóan miniszterelnök úr napirend előtti felszólalását, a sok-sok értelmezési probléma, úgy látom, hogy legalábbis a gyomrukat, de lehet, hogy a fejüket is, a gyomrukat megfeküdte, a fejüknek meg megártott.

Tisztelt Képviselőtársaim! Retorikai teljesítményről beszélni az előbb elhangzott két felszólalás után, hát, enyhén szólva túlzás. Nem gondolom, hogy esténként Cicero helyett az önök parlamenti felszólalásait fogom olvasgatni, de mindesetre Józsa képviselőtársamnak megfogadom majd azért a javaslatát, és próbálom mindig figyelemmel követni azt, hogy retorikailag mennyire értelmezhető az, amit elmondtak. Mert tárgyszerűségében teljesen értelmezhetetlen volt, és a törvényjavaslat szempontjából irreleváns.

Szeretném Gúr képviselőtársam figyelmét fölhívni arra, hogy ezt a törvényjavaslatot 4850. számon nyújtottuk be, a közbeszerzési törvény módosítását pedig 4849. számon.

Az, hogy egyébként a mai vitában megelőzi ennek a törvényjavaslatnak a tárgyalása a közbeszerzési törvényjavaslat tárgyalását, teljesen indifferens. Ez teljesen indifferens. De ha önöket ez ilyen módon zavarta, hogy ebből sikerült itt két és fél felszólalást is előadni, akkor nyugodtan jelezhették volna a Házbizottságban, nagyon fajsúlyos javaslat lett volna az MSZP frakciója részéről, hogy cseréljük már meg a két törvényjavaslat vitáját, és előbb tárgyaljuk a közbeszerzési törvény záró­vitáját, majd utána tárgyaljuk a költségvetési törvény módosításának vitáját.

Gúr képviselőtársam nyilvánvalóan nem olvasta el ezt a három oldalt, Józsa képviselőtársam is nagyon aranyos volt, hogy fölolvasta nekünk a törvényjavaslat általános indoklásának a felét.

Mindesetre, ha Gúr képviselőtársam elolvasta volna, akkor láthatta volna, hogy ez nem valami sunyi és fondorlatos, alantas politikai praktika révén való módosítása a költségvetés számainak, hanem a közbeszerzési törvény módosításával november 1-jén hatályba lépő új, új értékhatárok átültetése a hatályos költségvetési törvénybe, tisztelt képviselőtársam.

És azért sincsen értelme arról beszélni, amit önök itt előadtak, hogy ezt nem lehetne addig tárgyalni, míg a másikat nem fogadtuk el, minthogy mind a két törvényjavaslat 2015. november 1-jén lép hatályba az elfogadásuk és a köztársasági elnök úr által történő ellenjegyzésük esetében. Tehát egyszerűen, amit előadtak, csak burleszknek, politikai burleszknek tudom minősíteni, tisztelt képviselőtársaim.

(20.30)

S minthogy a kormány a költségvetés fő számaihoz nem nyúl hozzá, a kormány nem javasolja azt az Országgyűlésnek, hogy érdemi változtatásokat hajtsunk végre ennek a törvénymódosításnak a keretében a költségvetési törvény fő számain, ezért nem is értem, hogy képviselőtársaink mit kifogásoltak, mi a problémájuk. Láthatólag az összes többi parlamenti frakció képviselői itt ültek némán, és inkább úgy gondolták, hogy megspórolják nekünk azt az időt, amit itt önök teljesen fölöslegesen beszéltek el. (Dr. Józsa István: Hát, ez az. Így állnak hozzá.)

Tisztelt Képviselőtársaim! Tényleg annyira komolytalan volt, hogy nem lehet hozzáállni komolyan. Azt pedig Józsa képviselőtársamnak ajánlom, hogy a nagyon gyengécske közbe­szerzésitörvény-módosításról majd a következő napirendnél beszéljen, mert az én figyelmemet nem kerülte el, de az előbb az önökét sem, mert azt mondták, hogy azt kellett volna előbb tárgyalni, hogy a közbeszerzési törvényről a következő napirendben fogunk tárgyalni.

Tehát Józsa képviselőtársamnak azt javaslom, bár jó lenne, ha nem tenné meg, de úgyis meg fogja tenni, hogy majd a közbeszerzési törvény módo­sításáról szóló törvényjavaslatot a következő napirend keretében szíveskedjék bírálni.

Összességében zárjuk le ezt az egészen kataszt­rofális vitát azzal, hogy arra kérem képviselő­társaimat, hogy támogassák a törvény­javaslatot, amely abban az esetben nyeri el értelmét, ha a parlament támogatni fogja a kormány által benyúj­tott és a képviselőtársaim által sok-sok módosító indítvánnyal és javaslattal kiegészített törvény­javaslatát a közbeszerzési törvény, a hatályos közbeszerzési törvény módosításáról. (Gúr Nándor és dr. Józsa István közbeszólása.) Ez a kettő így együtt képez egy egységet, és azt gondolom, hogy ebből semmi gondunk nem lesz.

A jogállamiság helyreállításáról pedig majd mindenképpen még komoly tanácsokat várok képviselőtársaimtól. Azt javaslom Józsa képviselő­társamnak, hogy ha már retorikai teljesítményről beszélt, egy komoly nagy előadás keretében értekezzék erről, mindenképpen meg fogom hallgatni. Köszönöm szépen. (Taps a kormány­pártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage