DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tegnap ünnepeltük a gyermekek világnapját, és hazánkban nemcsak arra kell a figyelmet fordítani, hogy a harmadik világban élő gyermekeknek milyen körülményeik vannak, milyen jogaik, mennyire érvényesülnek a jogaik, hanem bizony arra is, ami most akár a bevándorlás kapcsán zajlik.

Ennek az egésznek és Európa hozzáállásának ehhez a kérdéshez egy nagyon fontos vetülete a demográfiai vetület. Magyarországon 1980 óta csökken a népesség, és ez gyakorlatilag egész Európáról elmondható, elvesztegettünk tehát több mint egy generációnyi időt arra, hogy nem tudtuk gyarapítani az országunkat, nem tudtuk gyarapítani a magyarság lélekszámát, és ha ez így folytatódik tovább, akkor záros határidőn belül kisebbség leszünk a saját hazánkban is, és az egész államháztartás, társadalombiztosítás léte kerül veszélybe.

Eljutottunk odáig a mai nappal, illetve ezzel a korral, hogy minden szülőképes korú nőnek négy gyermeket kellene vállalnia Magyarországon ahhoz, hogy a kívánt lélekszámot elérjük. Hogy ez mennyire távol áll a valóságtól, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a második gyermek megszületését is egyre kevesebben vállalják, sőt egyre több a gyermektelen nő a 35 éves kor feletti korosztályban is. Azonban azokban a családokban, pároknál, akik vállalják az első gyermeket, valamiért nem jön a második gyermek, holott egy generációval korábban sokkal inkább jellemző volt a kétgyermekes családmodell, míg ezt most már dominanciájában felváltotta az egygyermekes családmodell.

Ezért röviden elidőznék a családtámogatási rendszernek azon hiányosságai mellett, amelyek a második gyermek megszületését nem teszik lehetővé. A gyermekvállalás nem csak anyagi kérdés, ugyanakkor rendkívül fontos jelzés egy kormányzat, a politika részéről, hogy hogyan áll hozzá azokhoz a családokhoz, akik vállalják a gyermekeket, mennyiben támogatja a mindennapi életüket. Nemcsak pénzről van szó, hanem egyéb juttatásokról is.

Magyarországon a második gyermek megszületését követően nem jár például kedvezmény a táborozás után, az étkezés után, a bölcsődei gondozási díj sem ‑ amit a Fidesz-kormány vezetett be az előző ciklusban ‑ válik ingyenessé, de az utazási kedvezményekről sem beszélhetünk, míg a harmadik gyermek esetében ezek majdnem mindegyike teljesen ingyenes, de legalábbis 50 vagy 90 százalékos kedvezmény jár ezekért.

Látható tehát, hogy a jelenlegi családtámogatási rendszer egyáltalán nem ösztönzi a szülőket, családokat arra, hogy a második gyermeket is vállalják, holott egyről a háromra, sőt ‑ mint ahogy az előbb mondtam ‑ a négyre jutni semmiképpen nem fognak tudni a családok.

Emellett szükséges a nők szerepének újragondolása is, illetve tudatosítása a társadalomban a munkavállalás és a gyermekvállalás összefüggéseinek. Míg 30 évvel ezelőtt az volt a jellemző, hogy akkor született több gyermek egy családban, egy társadalomban, egy nemzetben, ha segítettük az anyákat az otthon maradásban ‑ minél tovább otthon tudtak maradni a gyermekükkel, ez kevesebb kiesést jelentett a családnak anyagi értelemben is, annál több gyermek született -, ma már ez a tendencia megfordult, és azokban az országokban sikerült növelni a születésszámot, ahol a nők munkaerőpiaci részvétele is magasabb, tehát minél több nő dolgozik, annál több gyermek születik. Ezt tudomásul kell venni, és ezt a XXI. századi szemléletet kell érvényesíteni a munkaerőpiacon is, azonban ebben sajnos nagyon kevés előrelépést sikerült elérni az elmúlt időszakban is.

Ez az anyagi része, amiről elsősorban beszéltem, de van a gyermekvállalásnak egy tudatossági része is, és fel kell tennünk a kérdést, hogy mennyire áll jól Magyarország, a magyar társadalom a tudati kérdésekben. Sajnos, azt kell mondjuk, hogy eléggé elmarad a társadalom akár ahhoz képest is, amilyen ugyanez a társadalom volt száz évvel ezelőtt. Istentudatos, nemzettudatos és egészségtudatos fiatalságra is szükség van, és e tekintetben semmilyen előrelépés nem történt az elmúlt öt évben sem. Sajnos, nem olyan példákat állítunk a fiatalok elé, hogy valóban a nemzetért, az Isten által adott gyermeket, életet elfogadva boldogságban éljék le az életüket, holott ez legalább annyira szükséges lenne a születésszám növeléséhez, mint az anyagi juttatások megnövelése. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage