BANA TIBOR, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A nemzetközi bűnügyi jogsegély különböző államok közötti együttműködést jelent a büntetőeljárás lefolytatása, illetőleg a kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtásának megvalósítása érdekében, amennyiben az elkövető személye vagy a bűncselekmény jellege miatt egy adott ügyben több állam is érintett. Ezek az eljárások Magyarország és harmadik államok közötti együttműködésre vonatkoznak, az Európai Unión belül ugyanis más, egyszerűsített szabályok vannak érvényben. Ilyen harmadik állam Koszovó is, mellyel kapcsolatban most a fenti szerződés kihirdetésre kerül.

Tisztelt Országgyűlés! A Magyarország és Koszovó között megkötött kétoldalú nemzetközi szerződés értelmében a felek vállalják, hogy kölcsönös jogsegélyt nyújtanak egymásnak a bűncselekményekkel összefüggő büntetőeljárásokban. Ennek részleteit szabályozza az előttünk fekvő törvényjavaslat. Magyarország és Koszovó 2015. június 11-én írta alá a tárgyalt szerződést, melyet hamarosan követhet egy kiadatási egyezmény, illetve az elítélt személyek egymás területeire való átszállítását lehetővé tevő megállapodás.

(9.20)

Ezekre a megállapodásokra szükség is van, hiszen főleg a kerítés megépítését megelőzően, de azóta is folyamatosan érkeznek illegális határsértők hazánkba Koszovóból. Az előttünk fekvő javaslat, megállapodás és az ezt remélhetőleg hamarosan kö­vető­ek felgyorsíthatják és megkönnyíthetik az ilyen ügyekben történő döntéshozatalt és büntetés-végrehajtást, ami rendkívül fontos.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselőcsoportja a törvényjavaslatot, így a szerződés kihirdetését természetesen támogatja. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage