BANA TIBOR, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő három törvényjavaslat Magyarország és a Kazah Köztársaság közötti bűnügyi együttműködést hivatott elősegíteni. E három javaslat kiegészíti egymást. A bűnügyi jogsegéllyel kapcsolatban nem mennék bele a részletekbe, hiszen az előző napirendi pontnál Koszovó vonatkozásában elmondtam ezzel kapcsolatban a legfontosabb tudnivalókat, röviden azért végigfutnék mindhárom törvényjavaslaton.

A T/7353. számú törvényjavaslat a két ország elítéltjeinek anyaországba való szállítását könnyítené meg. E javaslat szerint ez segítené az elítélteknek a társadalomba való későbbi visszailleszkedését. Az egyezmény egyes cikkelyei megfelelnek a modern átszállítási egyezmények nemzetközileg elfogadott rendelkezéseinek, valamint a hatályos magyar jogszabályoknak. Ez a másik két törvényjavaslat esetében is igaz, így a T/7354-esnél is, amely a kiadatási eljárásokat hivatott egyszerűsíteni és hatékonyabbá tenni a két ország között, valamint a nemzetközi bűnözés elleni fellépést segíti, míg a T/7355. számú törvényjavaslat célja, hogy egyszerűbbé és hatékonyabbá tegye a két ország között a bűnügyi eljárási jogsegélyek teljesítését, és elősegíti a nemzetközi bűnözés elleni hatékonyabb fellépést.

A törvények elengedhetetlenek, hiszen ha lassan is, de Magyarország és Kazahsztán gazdasági és politikai kapcsolatai erősödnek, amihez szükséges egy stabil jogi háttér. Rengeteg potenciális lehetőség rej­lik ebben, és ez nemcsak Kazahsztánra igaz, hanem a környező országok vonatkozásában is ki kell használnunk a kínálkozó lehetőségeket.

Emlékszünk arra, hogy 2013-ban megnyílt a magyar kereskedőház Asztanában, Kazahsztán fővárosában. Jó lenne tudni, milyen eredményeket sikerült azóta elérni. Én már korábbi parlamenti felszólalásaimban, illetve az Európai ügyek bizottsága ülé­sén is jeleztem azt, hogy szeretnénk érdemi tájékoztatást kapni erről, hiszen fontos lenne azt látni szám­adatokkal, hogy a keleti nyitás politikája jegyében milyen előrelépéseket tudtunk felmutatni az elmúlt évek során.

Jeleztem azt korábban itt az Országgyűlésben, hogy a honlapon sem juthatunk hozzá megfelelő információkhoz. Azóta azért történt itt előrelépés, amit üdvözölni tudok, hiszen most már sokkal átláthatóbb és érdemibb információk találhatóak a weboldalon is, de a részletekbe menő tájékoztatást fontosnak tartanám. Ez persze elsősorban a Külgazdasági és Külügyminisztérium illetékességébe tartozik, de itt e törvényjavaslatok vitájánál is fontosnak tartottam ezt megjegyezni.

2015. július 16-a fontos dátum: jelentős változás történt akkor, hiszen Magyarországról már vízumot sem szükséges kiváltanunk, hogy Kazahsztánba utaz­zunk, ha az utazás maximum 15 napos.

(9.50)

Ez komoly lehetőségeket rejthet a gazdasági kapcsolatok növelésében. Kérjük tehát a kormányt, hogy további ehhez és a fenti egyezményekhez hasonló szerződésekkel, megállapodásokkal fejlesszék tovább a keleti országokkal való kapcsolatainkat. Számunkra, jobbikosok számára rendkívül fontos a keleti nyitás politikája, és bízunk benne, hogy érdemi eredményeket tudunk felmutatni a következő időszakban. Várjuk a tájékoztatást, amelyet említettem, és természetesen ezeket a törvényjavaslatokat támogatni tudjuk, a kihirdetés elfogadásához szavazatunkat biztosítjuk. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage