V. NÉMETH ZSOLT földművelésügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény 20 éves fennállása alatt ugyan többször módosult, de koncepcióját tekintve nem változott. A tisztelt Országgyűlés elé terjesztett törvénymódosítási javaslat sem kívánja új alapokra helyezni, csak további elemekkel bővíti, illetve bizonyos pontokon egyértelműsíti, észszerűsíti a szabályozást.

A törvénytervezet három fő tématerülethez kapcsolódóan állapít meg szabályokat, nevezetesen a zajvédelem, a meteorológia és a levegőtisztaság-védelem területén. A zajvédelmi szabályozás kapcsán a törvénytervezet az önkormányzati rendeletalkotással összefüggő kérdésekre terjed ki. A módosítás ezen a téren nem hoz jelentős változásokat, de a szabályozást áttekinthetőbbé és egyértelműbbé teszi. Az önkormányzati jogalkotást igénylő zajvédelmi feladatok jelenleg széttagoltan, több törvényben jelennek meg. Az új szabályozás az áttekinthetőség javítása érdekében ezeket a feladatokat egy jogszabályban, a környezetvédelmi törvényben gyűjti össze. A módosítás ugyanakkor nem jelent tartalmi változást, az önkormányzatok továbbra is a csendes területek, illetve a zaj ellen fokozottan védett területek kijelölésére, valamint a helyi zajvédelmi szabályok megállapítására alkothatnak rendeletet.

A törvénytervezet egyértelművé teszi azt is, hogy a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott területek vonatkozásában a Fővárosi Önkormányzat Közgyűlésének jogkörébe tartozik a helyi zajvédelmi rendelet megalkotása, megnyílik tehát a lehetőség a Fővárosi Önkormányzat Közgyűlése szá­mára, hogy a Margitszigetre vonatkozóan a zajvédelmi szabályokat meghozza.

A meteorológiával összefüggő feladatok ellátása az időjárási tényezők levegőminőségre, ökoszisztémákra gyakorolt hatása miatt vitathatatlanul kapcsolódik a környezetvédelemhez. A meteorológiai szolgáltatás a klímaváltozás folyamatának nyomon követése, előrejelzése miatt egyre fontosabbá válik. Az időjárási adatok előállítása, az előrejelzések, veszélyjelzések készítésének társadalmi haszna ugyancsak megkérdőjelezhetetlen. Ennek ellenére a meteorológiai tevékenység végzésének szabályairól és az állam által ellátandó feladatokról jogszabályaink nem rendelkeznek. A törvénytervezet ezt a hiányosságot pótolja.

A meteorológiai tevékenység tartalmának pontos meghatározása és az ezzel összefüggő állami feladatok megállapítása garanciát jelent arra, hogy a meteorológiai adatok és információk a társadalom egésze számára rendelkezésre álljanak.

A törvénymódosítással megnyílik továbbá a lehetőség egy olyan kormányrendelet megalkotására is, ami mind az állami, mind pedig a versenyszférában megteremti a meteorológiai tevékenység megfelelő szintű ellátásának szakmai garanciáit.

Hangsúlyozni kívánom, hogy a törvénymódosítást követően az Országos Meteorológiai Szolgálat és a repülésmeteorológiai feladatok ellátásában részt vevő Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálat feladatköre változatlan marad.

A jogalkotás harmadik fő célja a törvény levegőtisztaság-védelemmel és zajvédelemmel összefüggő felhatalmazó rendelkezéseinek módosítása. A törvénytervezet rendelkezései ezen a téren a kormányzati szervek közt fennálló munkamegosztáshoz való igazodást szolgálják. A jövőben csak azokhoz a környezetvédelmi tárgyú miniszteri rendeletekhez szükséges az egészségügyért felelős miniszter egyetértése, amelyek a miniszter feladatkörét ténylegesen érintik. Az olyan, közvetlen egészségügyi hatásokkal járó területek szabályozása, mint a levegőminőségi, zajterhelési és rezgésterhelési határértékek meghatározása vagy a légszennyező anyagok veszélyességi osztályba sorolása továbbra is az egészségügyi tárca közreműködésével valósul meg. Ugyancsak kapcsolódnak a feladataink a légszennyezettség mérése és értékelése terén is.

Tisztelt Országgyűlés! Mindezek alapján kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a szakmai javaslataikkal, hozzászólásaikkal, szavazásukkal támogassák a környezetvédelmi törvény módosításáról szóló javaslat hatálybalépését.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kor­mánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage