BARTOS MÓNIKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Ahogy államtitkár úr is említette expozéjában, a jelen javaslatban módosításra ajánlott, a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény az elmúlt két évtizedben többször változtatásra került, de koncepciója, az irány, amelyet képvisel, stabil maradt. Ahogy elhangzott, az előttünk fekvő javaslat sem kívánja új alapokra helyezni. Az egyszerűsítés, egyértelműsítés, észszerűsítés kifejezések hangzottak el vele kapcsolatban. Ezek a fogalmak pedig fontosak és hasznosak, ha eredményesen akarunk fellépni a környezetvédelem területén. Főleg akkor van ez így, ha három, tartalmában inkább kettő olyan területet érint a módosítás, amely teljesen behálózza életünk pillanatait születésünktől a halálunkig.

A zaj életünk minden percében jelen van, és szinte láthatatlan módon képezi részét hétköznapjainknak. A zajártalmak alattomos módon, sokszor általunk kontrollálatlanul okoznak visszafordíthatatlan hatást hallószervünkben. Nem csoda, ha sokan ‑ és nem csak időskorban ‑ halláskárosodástól szenvednek. Ezért igenis jó és hasznos, ha egy közösség vezetőinek, az önkormányzatoknak az ezzel kapcsolatos feladatai egy jogszabályban kapnak helyet.

A javaslat kiegészíti a környezetvédelmi törvényt azzal, hogy a települési önkormányzat hatáskörében lehetőség van a területek zajvédelmi szempontból fokozottan védetté nyilvánítására, csendes övezet kijelölésére, helyi zajvédelmi szabályok megállapítására. Az imént említett kijelölési lehetőségeknek az a célja, hogy megőrizzék azokat a területeket, amelyek környezeti állapota jelenleg is kedvező.

A másik nagy terület, amellyel a módosító javaslat foglalkozik, a hazai meteorológiai tevékenység szabályozása. A meteorológia egy ókori tudomány, elnevezése Arisztotelésztől származik, azonban az évezredek során hatalmas fejlődésen ment keresztül. Talán az egyik legnagyobb ugrás az 1950-es években volt megfigyelhető, amikor lehetővé vált a számítógépekkel történő számítás és az ezekkel végzett kísérletek végrehajtása. Az ily módon csupán néhány évtized alatt megszerzett tapasztalatokra alapozva azonban évezredek, sőt tízezer évek folyamatait próbáljuk megismerni, de nemcsak a múltat, a jelent, hanem a jövőt is.

(10.00)

Ezért, ahogy az államtitkár úr is utalt rá, az éghajlatváltozás megfékezése érdekében tett küzdelmeink egyik fő eszköze a meteorológia, de iránymutató, csak néhányat említve, a mezőgazdaságban, az orvostudományban, sőt mindennapi szokásaink alakulásában is. Ezért fontos és előremutató, ha a meteorológiai tevékenység, az ezzel kapcsolatos állami feladatok megfelelően vannak szabályozva, a javaslat ezt szolgálja.

A harmadik terület pedig, amellyel a módosító javaslat foglalkozik, a felhatalmazó rendelkezések köre. Az államtitkár úr is említette, ezek tisztázzák például, hogy mely környezetvédelmi tárgyú miniszteri rendeletekhez szükséges az egészségügyért fe­lelős miniszter egyetértése, melyhez nem. Ahogy elhangzott, a közvetlen egészségügyi hatással járó területek idetartoznak, egy példa: a levegőminőség vagy a légszennyező anyagok kérdése, azok veszélyességi osztályba sorolása. Azt, hogy ez milyen fontos ezekben a napokban, amikor küzdünk például PM10-terheléssel, nem is kell külön hangsúlyozni.

Az államtitkár úr expozéjában több részletre kitért, én ezeket nem szeretném megismételni, csupán arra kérni a képviselőtársaimat, hogy támogassák a javaslatot.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kor­mánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage