SCHMUCK ERZSÉBET, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! 2013-ban egyszer már nekifutott az Orbán-kormány a meteorológiai tevékenység állami monopóliummá tételének, de az elemi erejű országos felháborodás miatt visszakoztak. Most ugyanezzel próbálkoznak, de már kerülő úton, olyan törvénymódosítást fogadtatnának el, amely egyrészt állami fela­dattá teszi a környezet- és klímavédelemhez, árvíz- és belvízvédelemhez, az erdővédelemhez, vala­mint az élet- és vagyonbiztonság megóvásához szükséges meteorológiai adatok gyűjtését és információk szolgáltatását. Másrészt felhatalmazást ad a részletszabályok, valamint az állami feladatellátás hatáskörének rendeleti megállapítására. Ebbe a megfogalmazásba kényelmesen belefér, hogy a cél ismét az állami meteorológiai monopólium megteremtése, csak épp most már fű alatt, rendeleti úton, és nincs okunk feltételezni, hogy a Fidesz lemondott volna erről az anakronisztikus, de a jelenlegi kormányfilozófiához jól illeszkedő tervről.

A korábbi törvénytervezetben az szerepelt ‑ és tartunk tőle, hogy hamarosan egy kormányrendeletben is azt látjuk majd ‑, hogy kizárólag az tehet közzé időjárási adatokat, akit előzőleg az állami meteorológiai monopolszervezet, az Országos Meteorológiai Szolgálat erre felhatalmazott, és akinek az adatszolgáltatási infrastruktúráját az állami szerv hitelesítette. A bürokratikus és pénzigényes procedúra miatt megszűnhet annak a több ezer elemből álló, százezres civil közönség által üzemeltett, országos lefedettségű mérőhálózatnak a működése, amelyre az interneten hozzáférhető meteorológiai tartalomközlők támaszkodnak.

Ez az észlelőrendszer, illetve az ingyenes adatoknak a szociális médián keresztüli megosztása olyasféle lokális időjárási anomáliák esetén, mint amilyen a 2013-as hóvihar volt, lényegesen gyorsabb és pontosabb tájékoztatást tesz lehetővé bármilyen központosított állami rendszernél. Jellemző, hogy amikor a miniszterelnök a hókáosz idején látogatást tett a katasztrófavédelemnél, az operatív törzs monitorai az idokep.hu széltérképét mutatták, vagyis a katasztrófaelhárítók is az önkéntes észlelők adataiból tájékozódtak. Ha az állam saját maga szeretne egy ilyen lefedettségű rendszert létrehozni, az több tízmilliárdos egyszeri befektetést igényelne, nem beszélve a nonstop rendelkezésre álló magánmeteorológusok ingyenes munkájáról, ami lehetővé teszi, hogy a közönség valós időben folyamatosan frissülő, ingyenes meteorológiai és környezetvédelmi információkhoz jusson.

A kormány a végül elfektetett módosítás indoklásában a nemzetközi meteorológiai szervezet, a WMO ajánlásaira hivatkozott, ám a WMO kifejezetten a kétcsatornás, állami és közösségi információközlés mellett foglalt állást. 2010-ben pedig a szervezet publikált egy tanulmányt, amely szerint az önkéntes észlelők a web2 révén megtöbbszörözhetik az állami meteorológiai szolgálatok hatékonyságát.

A XXI. században a közösségi alkalmazások, a drónok és az internet világában a meteorológia nem lehet állami monopólium, egy ilyen irányú módosítást az LMP sem elfogadni, sem támogatni nem tud. Köszönöm a figyelmet.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage