NYITRAI ZSOLT (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Köszönöm szépen a szót. Az előttünk fekvő törvényjavaslat a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény, illetve annak a módosítása, hiszen ez egy több mint húszéves jogszabály, és mindenképpen már több ponton módosításra szorul. Valójában ezek a módosítások, amiről most tárgyal a Ház, mind-mind jogtechnikai jellegű, tehát az állampolgárok mindennapjait nem érinti, azonban mégis az önkormányzatok és az állam feladatainak ellátása szempontjából fontos kérdéseket szabályoz.

Ahogy államtitkár úr is előterjesztőként említette, három fő témakör köré csoportosulnak ezek a módosítások, ez a zajvédelem, a meteorológia, illetve a levegőtisztaság védelmének a területe.

A zajvédelem kérdéskörében az önkormányzatok tekintetében egyértelműen átláthatóbbá és tisztábbá válnak a jogszabályok, illetve ennek a környezetvédelmi feladatai, hiszen jelenleg szétszórva, elszórva több törvényben kerülnek ezek meghatározásra, és most ez valójában egy jogszabályi egységesítés e tekintetben.

A meteorológia tekintetében az állam által ellátandó feladatokat állapítja meg és pontosítja ez a jogszabály, és ez a módosítás egyáltalán nem szól arról, amiről az LMP-s képviselőtársam az előbb beszélt, amivel kapcsolatban itt riogatott. A meteorológiai adatok természetesen elérhetővé válnak a társadalom egésze számára.

A levegőtisztaság védelme és a zajvédelem tekintetében a kormányzati szervek között fennálló munkamegosztást határozza meg és pontosítja ez a jogszabály.

Én azt kérem a képviselőtársaimtól, hogy támogassák ezen, elsősorban jogtechnikai jellegű módosításokat. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage