BARTOS MÓNIKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Az elmúlt hetekben tárgyalta az Országgyűlés a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosítását. Akkor is, előtte is sokszor felvetődött a viták során, hogy szükség lenne a hulladékgazdálkodás szabályozásának felülvizsgálatára, a hulladékgazdálkodással kapcsolatos hiányzó feladatok elvégzésére. Nem csoda, hogy erre szükség van, hiszen az emberi civilizációval egyidős a hulladékok megjelenése, melyből egy átlagos magyar állampolgár naponta több mint egy kilót termel.

A termelt hulladék mennyisége becslések szerint tovább nőhet, ha nem teszünk valamit, de teszünk, hazai és uniós szinten egyaránt. Nem szeretnék nagyon visszamenni az uniós hulladékokkal kapcsolatos szabályozás történetében, de szeretném felhívni képviselőtársaim figyelmét arra, hogy milyen célszámokat fogalmaz meg a tagállamok, így Magyarország számára is a 2008-as hulladékkezelési irányelv.

2020-ig újra fel kell dolgozni a települési hulladék felét. 2020-ig a háztartásokból származó hulladék esetében az újrahasználatra való előkészítést és az újrafeldolgozást tömegében minimum 50 százalékra kell növelni. 2015-ig elkülönített hulladékgyűjtési rendszert kell felállítani a háztartási hulladék kezelésére. A települési hulladék részeként lerakásra kerülő, biológiailag lebomló szervesanyag-mennyi­séget az 1995-ben országos szinten képződött mennyiséghez képest 2016. július 1-jéig 35 százalékra kell csökkenteni. 2020-ig a nem veszélyes építési és bontási hulladékok 70 százalékát kell újra feldolgozni vagy hasznosítani. 2016-ig a szárazelemek 45 százalékát kell összegyűjteni.

A célszámok teljesítése nem könnyű, és nem könnyű azon célok elérése, vívmányok megtartása sem, amelyeket államtitkár úr expozéjában említett. A célok elérése érdekében szükségesek az előttünk fekvő módosításban foglaltak. Mik is ezek? A javaslat pontosítja a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás területén az önkormányzati és az állami hatáskörök elkülönítését, ami segíti az Európai Unió által is előírt hasznosítási kötelezettségek teljesítését.

(10.30)

A hatáskörök precíz lehatárolása és egy precízebb koordináció segíti az intenzívebb hulladékhasznosításra való ösztönzést.

A hulladékgazdálkodás hazai rendszerének átalakítása konkrét lépéseket igényel. Ilyenek: a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény módosítása, beépítve a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás átfogó, egységes koordinációjának megteremtéséhez szükséges rendelkezéseket, felhatalmazásokat; nemzeti hulladékgazdálkodási koordináló és vagyonke­zelő zrt. létrehozása egy új, állami tulajdonban álló gazdálkodó szervezet alapításával; ezen túl az állami hulladékgazdálkodási közfeladatok gyakorlására, e körben kiemelten a közszolgáltatási díj beszedésére és az ehhez kapcsolódó kintlévőségek kezelésére, valamint a hulladékgazdálkodással kapcsolatos önkormányzati vagyon kezelésére, amennyiben az önkormányzatok a vagyonkezelésre a holdingot önkéntesen felkérik. Továbbá országos hulladékgazdálkodási közszolgáltatási terv készítése szükséges, amely biztosítja a közszolgáltatás szervezeti és területi felépítésének optimalizálását, a közszolgáltatás színvonalának egységesítését.

Mindezek hozzásegíthetik hazánkat ahhoz, hogy egy országos szinten összehangolt hulladékgazdálkodási rendszerrel egészségesebb környezetet biztosítsunk a jelen és a jövő generációknak, legyen kevesebb a lerakott hulladék, növekedjen az újrahasznosított hulladék aránya, elérjük a kitűzött uniós és hazai hasznosítási célszámokat, teljeskörűen működhessen a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, hazánk minden pontján közel egységes színvonalú hulladékszállítási szolgáltatás lehessen, mindez oly módon, hogy megőrizzük a rezsicsökkentés eddig elért eredményeit.

Összefoglalva, a javaslat célja a hazai hulladékgazdálkodási közszolgáltatás holdingalapú megszervezésének kialakítása, melynek alapelve, ahogy államtitkár úr is említette, az egységes nonprofit közszolgáltatási rendszer kialakítása nullszaldós működéssel. Kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák az elképzeléseket a javaslat támogatásával.

Zárásként pedig szeretném felhívni képviselőtársaim figyelmét a jövő héten kezdődő európai hulladékcsökkentési hétre, melyet minden év novemberének utolsó hetében rendeznek meg, ennek keretében önkéntesek saját ötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet arra, hogy milyen fontos a hulladékok keletkezésének megelőzése, a keletkezett mennyiség csökkentése, a termékek újrahasználata, valamint az anyagok újrahasznosítása. Érdemes nyomon követnünk ezen megmozdulást, az európai hulladékcsökkentési hét eredményeit is. Köszönöm figyelmüket.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage