BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Azt gondolom, azzal egyetérthetünk, hogy a környezettudatosságra nevelés és a környezettudatosság bevezetése nagyon fontos. De egy kicsikét hadd mondjam már el a saját tapasztalatomat, hogy vidéken, otthon a szelektív hulladékgyűjtés hogyan működik, azt igazolva, hogy vidéken nem tud minden működni, ami Budapesten működik.

Én egy 6 ezer fős városban élek Kabán, mellettünk az egyik járási központ Püspökladány. Havonta egy műanyag zsákot kapunk, amelyben szelektíven gyűjthetjük a dobozokat, műanyag edényeket. Havonta egyszer szállítják el ‑ jelzem, havonta egyszer ‑, és ez nagyon érdekes nyáron, amikor a tejesdobo­zo­kat összegyűjti egy család, illetve a tejeszacskókat vagy a műanyag edényeket, s mivel egy hónapban csak egyszer szállítják el ezeket a hulladékokat, ki kell mosni előtte. Az persze teljesen jó, hogy mossa ki az ember, csak akkor az egyik kezünkkel adunk, a má­sikkal meg elveszünk, mert amit megspóroltunk azzal, hogy szelektíven próbáljuk gyűjteni, azzal, hogy mindennap kimossuk ezeket az edényeket, a pénzt lényegében leöntjük a mosogatóba. Ez nem mű­ködik úgy, hogy havonta egyszer szállítják el! Lehe­tőséget biztosítanak a szelektív gyűjtésre, de ha­von­ta csak egyszer szállítják el ezt a szemetet.

A másik: képviselőtársam is kitért arra, hogy Németh Szilárd azt mondta, hogy mennyi a műanyag po­harak fűtőértéke. Bocsánat, de az emberek nem azért tüzelik el a műanyag dolgokat és mindenféle szeme­tet, mert nem lennének tisztában azzal, hogy keve­sebb a fűtőértékük, mint a gáznak vagy a fának, hanem azért, mert rá vannak kényszerítve, hogy min­dent eltüzeljenek, amit otthon hulladékként fel­lelnek. Azt gondolom, jó lenne, ha a kormányból jó néhányan a tél kellős közepén eljönnének vidékre, és megnéznék, hogy mitől van szmog a vidéki településeken, mert nem az autóktól. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage