NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A törvényjavaslatnak, ahogy képviselőtársam, Vas Imre is fogalmazott, van egy másik módosítási célja is, ez pedig a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos jogi szabályozás, amelynek összességében az a célja, hogy az online vitarendezésről szóló európai parlamenti és tanácsi rendelet, az úgynevezett OVR rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezések megállapításával elősegítse az online ügyletekhez kapcsolódó fogyasztóvédelmi problémák egyszerű, gyors és hatékony megoldását, és ennek éppen az a lényege, hogy mindezt természetesen peren kívül.

A jól működő alternatív eljárások arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy megoldásokat keressenek azokra a problémákra, amelyek a termékek vásárlásánál és a szolgáltatások igénybevételénél merültek fel. A fogyasztók részére színvonalas alternatív vitarendezési szervezeteknek kell rendelkezésre állniuk. Ez esetben, ugye, a peren kívüli megoldásokat, az úgynevezett online vitarendezéssel összefüggő feladatokat a kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületek fogják ellátni Magyarországon.

Ennek a vitarendezési eljárásnak több győztese, illetve több haszonélvezője is van, nyilvánvalóan elsősorban a fogyasztók, de természetesen ez a vállalkozásoknak is jó. Azt gondolom, hogy az állami intézményrendszernek, sőt magának a bírósági rendszernek is előnye származik abból, ha ezek a megoldások megszülethetnek az EU-rendelet alkalmazása, illetve átültetése kapcsán, illetve azoknak a körülményeknek a meghatározása kapcsán, amelyek ebben a törvényjavaslatban foglaltnak.

A fogyasztók jelentős anyagi és időbeni megtakarításhoz juthatnak, hiszen a békéltető testületi eljárás peren kívüli, és a fogyasztók számára ingyenes lehetőség, hogy a jogvita a fogyasztó és a vállalkozás között megoldódjon, és így a fogyasztó az őt ért anyagi hátrányt a vállalkozással rendezze, a jogvitát rövid határidőn belül ‑ ezek maximum 3-4 hónaposak szoktak lenni ‑ megoldhassa. A békéltető testületi eljárás tehát ingyenesen igénybe vehető, és az egész ország területén hozzáférhető, úgynevezett alternatív, peren kívüli vitarendezési fórum.

Ezzel szemben a bírósági jogérvényesítés hosszadalmas. Ugye, tudjuk, hogy Magyarországon ez 4-5 éves is lehet, és rendkívül költséges, hiszen meg kell fizetni az eljárási illetéket, a jogi képviselet, az ügyvédek díját és a szakértői költségeket is. A fogyasztókat megfelelő információkkal kell ellátni az alternatív vitarendezés keretében a számukra rendelkezésre álló lehetőségekről, ezt pedig az úgynevezett békéltető testületek fogják megtenni.

(15.30)

A vállalkozásoknak is jó, hiszen a vállalkozások jó hírnevét erősítheti egy ilyen helyzet. A fogyasztók részére pénzben kifejezhető megtakarítás mellett várható a fogyasztói bizalom növekedése, a vállalkozások jó hírnevének elterjedése, amelyek elősegítik a piac megfelelő működését. A vállalkozásokat is megfelelő információkkal kell ellátni az alternatív vitarendezés keretében a részükre rendelkezésre álló lehetőségekről. És természetesen az állami intézményrendszer is előnyöket tud ebből a lehetőségből a maga számára foganatosítani. A békéltető testület által lefolytatandó online vitarendezési eljárásoknak hatalmas szerepük van a fogyasztóvédelmi igényérvényesítésben, meglétük enyhíti az igazságszolgáltatásra nehezedő terhet, valamint a vállalkozás és a fogyasztó oldaláról nézve gyakorlatias és költséghatékony vitarendezési lehetőséget biztosítanak.

A fogyasztók egyre nagyobb bizalommal fordulnak a hazai békéltető testületekhez, amit alátámasztanak az évről évre növekedő ügyszámadatok is. 2006-ban összesen 3542 ügyet tárgyaltak a testületek, míg ez tavaly már 10 210 ügyszámot jelentett. Az állam minden évben a költségvetési törvényben meghatározott összeggel ‑ ez ebben az évben 360 millió forint ‑ támogatja a békéltető testületek működését. Ez az összeg a békéltető testületek között ügyszámarányosan oszlik meg. Az állam felelősséggel tartozik a költségvetési támogatás eredményes felhasználása iránt, ezért lényeges, hogy minél több ügy érdemi megoldást nyerjen a békéltető testületeknél.

A fentiek tekintetében a Fidesz támogatja a törvényjavaslatot. Arra kérem képviselőtársaimat, hogy ők is támogassák. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Fidesz soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage