DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány politikájának kiemelten fontos törekvése, hogy az állam a társadalom érdekében vállalt feladatait a lehető legmagasabb szakmai színvonalon, kiemelkedő hatékonysággal, kellő körültekintéssel és tudatossággal végezze. Ennek a törekvésnek minden esetben érvényesülnie kell, legyen szó magyar vagy bármilyen más nemzetiséghez tartozó állampolgár akaratáról.

A nemzetiségek jogairól szóló törvény preambuluma kimondja, hogy a magyarsággal e hazában évszázadok óta együtt élő nemzetiségek sajátos kultúrájának megőrzése, anyanyelvük ápolása és fejlesztése, egyéni és közösségi jogainak széles körű biztosítása a mindenkori kormányzat feladata és felelőssége. Magyarország védelemben részesíti a nemzetiségeket, biztosítja saját kultúrájuk ápolását, anyanyelvük használatát, az anyanyelvű oktatást, a saját nyelven való névhasználat jogát, kollektív részvételüket a közéletben, továbbá elősegíti a kulturális autonómiájuk megvalósulását, garantálja a valós közösségeik önigazgatásához, önkormányzatisághoz való jogát. Ennek szellemében a kormány a korábbi éveknél jelentősebb mértékben kívánja támogatni az egyes közösségeket. Ennek kézzelfogható példája, hogy 2016-ban több mint 2 milliárd forinttal növekszik a magyarországi nemzetiségek költségvetési támogatása. A pénzügyi támogatás növelésén túlmenően természetesen szükséges a nemzetiségek érdekképviseletét ellátó nemzetiségi önkormányzatok, illetve intézményeik munkájának egyéb módon történő támogatása is.

A 2011-ben elfogadott nemzetiségekről szóló törvény alapján a nemzetiségi önkormányzatok nevelési és oktatási céljaik megvalósítása, illetve kulturális autonómiájuk megerősítése érdekében nevelési-oktatási és kulturális célú intézményeket alapíthatnak és működtethetnek, valamint átvehetik más fenntartók által létesített intézmények fenntartását. A jogszabályban rögzített lehetőséggel élve az elmúlt évek során az országos nemzetiségi önkormányzatok számos kulturális intézmény fenntartásában vállaltak szerepet, a települési nemzetiségi önkormányzatok pedig több nemzetiségi köznevelési intézmény fenntartását vették át a helyi önkormányzatoktól, illetve a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól.

Az intézmények elhelyezésére számos esetben az állam, illetve a helyi önkormányzatok által tulajdonba vagy vagyonkezelésbe adott ingatlanokban került sor. A 2012. január 1-jén hatályba lépett nemzeti vagyonról szóló törvény azonban a nemzeti vagyon vagyonkezelésre jogosultak köréből, szűkítve a korábbi szabályozást, kihagyta a nemzetiségi önkormányzatokat, valamint azok társulásait és intézményeit. A nemzeti vagyonról szóló törvény hatálybalépése előtt vagyonkezelésbe adott ingatlanok vonatkozásában a nemzetiségi önkormányzatok vagyonkezelői joga a jogszerűen és jóhiszeműen szerzett jogok és kötelezettségek védelmére tekintettel megmaradt, új vagyonkezelési szerződés azonban már nem köthető, a meglévő szerződések pedig nem módosíthatóak, így az utóbbi években bekövetkezett változások, illetve az egyébként felmerült módosítási igények átvezetésére jelenleg nincs jogszabályi lehetőség.

(16.50)

Mindez nagymértékben nehezíti egyes nemzetiségi intézmények működését. Az Országgyűlés Magyar­országi nemzetiségek bizottsága az utóbbi években felmerült problémák orvoslása érdekében kezdeményezte a nemzeti vagyonról szóló törvény ezeknek megfelelő módosítását.

Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! A törvényjavaslat céljaival egyetértünk, annak elfogadását támogatjuk. Megítélésünk szerint a törvényjavaslat a napi politikai kérdéseken túlmutató, általános célkitűzésére tekintettel valamennyi, a magyarországi nemzetiségek sorsát, boldogulását szem előtt tartó parlamenti párt támogatására érdemes. Kérem ezért a tisztelt Országgyűlést és képviselőtársaimat, hogy a T/7389. számú törvényjavaslatot megvitatni és a Magyarországi nemzetiségek bizottsága a kormány által is kiemelt fontosságúnak ítélt és elismert törekvéseit támogatni szíveskedjenek. Köszönöm figyelmüket, ismételten kérem támogatásukat. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage