SZABOLCS ATTILA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat fekszik előttünk. A javaslat célja, hogy a nemzetiségi önkormányzatok, azok társulásai és a nemzetiségi önkormányzatok intézményei mint közfeladatot ellátó szervezetek, a nemzeti vagyon lehetséges vagyonkezelőiként meghatározásra kerüljenek a törvényben.

A törvényjavaslatot az Országgyűlés számára a Magyarországi nemzetiségek bizottsága nyújtotta be 2015. november 10-én. Magyarországon, a nemzetiségek jogairól szóló törvény értelmében, összesen 13 kisebbség van, amelyek rendelkeznek is nemzetiségi önkormányzattal. Ezek az önkormányzatok számos közfeladatot ellátnak, ezért indokolt tevékenységük támogatása. Mivel a vagyonkezelők lehetséges körében most nem jelennek meg a nemzetiségi önkormányzatok és azok társulásai, így a mostani szabályozás hátrányosan érinti e közfeladatot ellátó szervezetek tevékenységét.

Számos esetben a működésüket az állam által tulajdonolt és vagyonkezelésbe adott ingatlanokban végzik, így az előttünk fekvő kezdeményezés, amely szerint a nemzetiségi önkormányzatokat is nevesíteni kell a nemzeti vagyonról szóló törvényben mint vagyonkezelőt, teljes mértékben indokolt. Ezáltal megerősítve lesznek a nemzetiségi önkormányzatok vagyonkezelői pozíciójukban, és stabil anyagi bázist kapnak hozzá, ezáltal is elismerve az ő munkájukat és az általuk ellátott közfeladatok terén végzett működésüket.

Tekintettel arra, hogy a törvényjavaslat, a nemzetiségek jogairól szóló törvény ezen módosításai sarkalatosnak minősülnek, kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy szavazatukkal támogassák majd a javaslatot. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage