KISS LÁSZLÓ, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Magam nagy szimpátiával fogadom a Magyarországi nemzetiségek bizottságának jogfejlesztő tevékenységét, mert azt gondolom, hogy a nemzetiségi szószólói intézmény egyik fontos mellékágaként ennek a bizottságnak a működése nagyon sok olyan diszfunkciót tár fel, aminek a javítása, azt gondolom, mindenkinek közös érdeke lehet. Ez is egy ilyen terület, ami most itt előttünk van.

Maga a bizottság számos olyan törvényjavaslatot tett a Ház elé, amelyeket nagy többséggel fogadott el a parlament, azt lehet mondani, konszenzust sikerült találni ezekben a kérdésekben; ugye, egy kivételével a bizottság összes javaslata ilyen volt. Remélem, hogy ez is ebbe az „egy kivételével az összes” kategóriába fog tartozni, ezt a fajta konszenzust fogja tovább növelni, hiszen a Magyar Szocialista Párt is egyetért ezzel a javaslattal.

Egyszerűen fogalmazva miről is van szó? Arról van szó, hogy a törvény jelenleg egy nem normális helyzetet teremt, és a bizottság arra tesz javaslatot, hogy a törvény a józan ésszel találkozzon, legyen normális. Ha röviden összefoglaljuk, hogy miről is van szó: az önkormányzatoknak a vagyon tekintetében, amely irányításuk alatt áll vagy pedig fenntartásuk alatt áll, legyen vagyonkezelési joguk. Ha egy kicsit belegondol az ember, akkor odajut, hogy persze, ez a természetes, hogy ez az állapot így van. Az nem természetes, hogy ez az állapot nincs így.

Magam azt gondolom, nagyon helyes, hogy előttünk van ez a kérdés, és fontos is, hogy ez meg tudjon változni. Mert lehet arról beszélni, hogy számos önkormányzat fenntart intézményeket és ellát ilyen feladatokat, de magam is attól tartok, osztva egyébként Varga Szimeon szószóló úr és a bizottság aggodalmát, hogy a törvény fennmaradása gátja lehet annak, hogy ezek az önkormányzatok jól végezzék az intézményfenntartói tevékenységüket. Éppen ezért szükséges és helyes az, hogy ez a jogszabály megváltozzon. Magam mindenképpen tudom támogatni, és a Magyar Szocialista Párt is támogatja mind az előterjesztés konkrét szövegét, mind az irányát.

(Az elnöki széket Sneider Tamás,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Az Alaptörvényünk úgy fogalmaz, hogy a nemzetiségek az állam alkotórészei, és ilyen értelemben Óbuda képviselőjeként magam is tudom, hogy egy kis helyi közösségben mit jelentenek a nemzetiségek. Nálunk is számos nemzetiségi önkormányzat működik, és azt kell mondjam, hogy nagyon sok nemzetiség annyit tesz hozzá a helyi közösség kulturális értékeihez, hogy nélkülözhetetlenné váltak. Éppen ezért helyesnek tartom tehát azt, hogy a nemzetiségi önkormányzatok tartsanak fenn intézményeket, és helyesnek tartom azt is, hogy a jogrendszerből kigyomláljuk azokat a szükségtelen, rossz szabályozásokat, amelyek egyébként szándékolatlanul maradtak benne.

Éppen ezért a Magyar Szocialista Párt nevében azt tudom mondani, hogy támogatjuk ezt a javaslatot, és kérjük a többi frakciót, hogy ők is támogassák. Köszönöm, hogy meghallgattak.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage