BÁNKI ERIK (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvényjavaslat azt a helyzetet kívánja rendezni, amikor egy követelést egy másik követelés biztosítása érdekében elrendelt bűnügyi zárlat, például a büntetőeljárási törvény szerinti zár alá vétel esetén lefoglalnak, és mint már esedékessé vált követelést a fedezetbiztosítás keretében a végrehajtói letéti számlára befizettek. Ilyen esetben, ha a követelést az eredeti hitelező akár végrehajtási, akár felszámolási eljárásban érvényesítené, az adós lényegében kétszer teljesítené azt, és külön eljárást kellene a hitelezőnek nem járó összeg visszafizetése érdekében kezdeményeznie. A javaslat kimondja, hogy a csődeljárásban ezeket a követeléseket a vitatott követelések között veszi nyilvántartásba a vagyonfelügyelő, a felszámolási eljárás kezdeményezésének pedig akadályát képezi a jelzett helyzet.

(17.10)

Ha pedig az eljárás már olyan szakaszban van, hogy már elrendelték a felszámolást, a bíróság a felszámolási eljárást hivatalból felfüggeszti mindaddig, amíg a büntetőeljárásban el nem dől, hogy feloldja-e a bírósági zár alá vételt vagy a követelés megfizetése tárgyában hoz döntést. Ezekben az esetekben a felszámoló kirendelését az eljárás felfüggesztése miatt nem kell visszavonni, és a törvényjavaslat szabályozza a felszámoló jogait, kötelezettségeit a felfüggesztés időtartama alatt is.

A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény módosítására azért kerül sor, hogy az átutalási végzés meghozatalára a fent jelzett esetben ne kerülhessen sor; a végzés meghozatalára irányuló eljárásban ugyanis az adós nem vesz részt, a követelés időközbeni teljesítésére vonatkozó kifogásával így nem tud élni. Ezt az egyszerű helyzetet kívánja feloldani a törvényjavaslat, ami látszólag technikai módosítást jelent, azonban mindazon érintetteknek, akik ezekben az eljárásokban a korábbi időszakokban, a technikai módosítást megelőzően kénytelenek voltak dupla fizetést elszenvedni, majd az általuk egyébként duplán befizetett díjból visszavenni a saját követelésüket, ezt most rendezné ez a törvény, és azt gondolom, a későbbiekben egy sokkal tisztább és sokkal egyszerűbb eljárási menetet hozhat. Ezért arra kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák ezt a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage