DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Megköszönöm a képviselőtársaim által benyújtott törvényjavaslatot, amely a büntetőeljárásban zár alá vett követelések felszámolási vagy bírósági végrehajtási eljárás keretében történő érvényesíthetőségét rendező szabályokat tartalmaz. A törvényjavaslat a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvényt, valamint a bírósági végrehajtásról szóló törvényt érinti és egészíti ki a vonatkozó rendelkezésekkel.

A büntetőeljárási törvény szerint a követelés zár alá vétele felfüggeszti a követelés feletti rendelkezési jogot, ami azt jelenti, hogy a jogosult a követeléssel nem rendelkezhet. A zár alá vétel célja, hogy biztosítsa a vagyonelkobzás vagy a polgári jogi igény fedezetét a folyamatban lévő büntetőeljárás során. A zár alá vétel elvégzése a bírósági végrehajtásról szóló törvény szerint a végrehajtó hatáskörébe tartozik, aki a zár alá vett vagyon fajtájától függően megteszi a törvényben előírt intézkedéseket.

Jelenleg sem a csődtörvény, sem a bírósági végrehajtásról szóló törvény nem rendezi azt a kérdést, hogy a büntetőügyben zár alá vétellel lefoglalt követelés alapján kezdeményezhető-e az adós felszámolása, az ilyen követelés érvényesíthető-e hitelezői igényként a már folyamatban lévő felszámolási eljárás során, illetve van-e lehetőség az ilyen követelést bírósági végrehajtás keretében behajtani. A büntetőügyben zár alá vett követelést a kormány álláspontja szerint is indokolt a csődeljárás során vitatott követelésként besorolni, hiszen olyan követelésről van szó, amely fennáll ugyan, azonban jogi sorsa lényegében a büntetőeljárás kimenetelétől függ.

A törvényjavaslat részletes szabályokat állapít meg a zár alá vett követelés felszámolási eljárásban, illetve a bírósági végrehajtási eljárásban való érvényesíthetőségéről is. Felszámolási eljárás esetén a törvényjavaslat világosan megkülönbözteti azt az esetet, amikor a felszámolási eljárás még nem indult meg, illetve amikor az már folyamatban van. A még meg nem indult felszámolási eljárások esetében a törvényjavaslat kimondja, hogy a zár alá vett követelés jogosultja a zár alá vett követelés alapján felszámolást nem kezdeményezhet. Ezen felül hitelezői igényt nem jelenthet be akkor, ha a zár alá vett követelés összegét a végrehajtói letéti számlára befizették. Ilyen felszámolási kérelem esetén az eljárást a bíróságnak kérelemre vagy hivatalból fel kell függesztenie.

A törvényjavaslat rendezi azt az esetet is, amikor a felszámolási eljárás már folyamatban van, de azt olyan hitelezői követelés alapján rendelték el, amelyet a felszámolási eljárás folyamatában zár alá vettek. Ilyen esetben a felszámolási eljárást a bíróság hivatalból köteles felfüggeszteni. A felfüggesztés a felszámoló kötelezettségeit nem érinti, az adós vagyonát azonban csak a bíróság engedélyével, a vagyonvesztés elkerülése érdekében értékesítheti. A törvényjavaslat értelmében a bűnügyi zár alá vett követelés bírósági végrehajtási eljárás során sem érvényesíthető akkor, ha a lefoglalt követelés összegét a végrehajtói letéti számlára befizették.

A törvényjavaslat azt a célt szolgálja, hogy a büntetőeljárásban zár alá vétellel lefoglalt és a végrehajtói letéti számlára befizetett követelések esetén ne kerülhessen sor az adós részéről kétszeres teljesítésre. Ha ugyanis a zár alá vétellel párhuzamosan a követelést felszámolási eljárásban vagy végrehajtási eljárásban is lehet érvényesíteni, az adós kétszeresen fog teljesíteni, így az adós kényszerülne arra, hogy külön eljárásban kezdeményezze a hitelezőnek nem járó összeg visszafizetését. A törvényjavaslat ezt a kérdést egyértelműen rendezi, összehangolva a zár alá vett követelések vonatkozásában a csődtörvény és a bírósági végrehajtásról szóló törvény szabályait.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány a törvényjavaslatot támogatja, a vonatkozó szabályozás összehangolt, észszerű, racionális rendelkezéseket tartalmaz, amelyek elősegítik és egységesíthetik a joggyakorlatot. Minderre tekintettel kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot támogatni szíveskedjen. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage