BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem szeretném újra a bevezetőben elmondottakat megismételni, csak szeretném azt, hogyha néhány részletre felhívnám még a figyelmet itt az általános vita lezárásaként. Tehát ennek a törvényjavaslatnak, ame­lyet éppen most tárgyalt a Ház, és amelyhez meglátjuk, hogy esetleg kormánypárti vagy ellenzéki oldalról módosító indítványok érkeznek-e, alapvetően az a célja, hogy azokat a joghézagokat, amelyeknek a gyakorlati alkalmazásban előjött problémáit igyekszik kezelni a törvényjavaslat, azokat be tudjuk zárni.

Elsősorban a legfontosabb probléma, amit kezel a kérdés: a bűnügyi zárlat során az adós vagyonát, amikor zár alá veszik, amelybe az adós harmadik személyekkel szembeni követelései is beletartoznak, itt a követelés biztosítása annak lefoglalásával történik, melynek összegét, ha az esedékessé vált, a harmadadósnak meg kell fizetnie a hitelezőjének. A zár alá vétel esetén az állam e célra szolgáló letéti számlájára kell ezt a befizetést teljesítenie. Ha az adós a harmadadóssal szemben ennek ellenére próbálná meg a követelést felszámolási eljárásban érvényesíteni, úgy a javaslat arról rendelkezik, hogy a bíróság nem rendeli el a felszámolást, hanem felfüggeszti az eljárást mindaddig, amíg nem dől el a büntetőeljárásban, hogy feloldják-e a zár alá vételt, vagy pedig a zár alá vétellel biztosított követelés megfizetésére vonatkozóan hoz a bíróság végrehajtási határozatot.

Azt gondolom, még egyszer kiemelve, hogy olyan technikai módosításokat tartalmaz a javaslat, amely megkönnyíti a jogalkalmazást és azokat a visszásságokat, amelyek eddig a korábbi törvényben szereplő joghézagok voltak, ezeket igyekszik a javaslat felszámolni. Arra kérem még egyszer képviselőtársaimat, hogy támogassák ennek a javaslatnak a parlamenti elfogadását. Köszönöm szépen a figyelmet.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage