BANAI PÉTER BENŐ nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. A kormányzat egyetért a benyújtott javaslat irányaival, szándékával, így alapvetően csatlakozni tudok Bánki Erik elnök úr szavaihoz.

A szerencsejáték szervezéséről szóló törvény módosítása a Szerencsejáték Zrt. játékadóval szembeni adólevonási jogát érinti. A hatályos szabályok szerint az állami játékszervező a játékadójából elsősorban a sportfogadási tevékenységéhez kapcsolódó, a sportági szövetségekkel kötött felhasználási szerződés ellenértékét vonhatja le. A módosítás a sportról szóló vagyoni értékű jogok fogalmát pontosítja, ennek eredményeként a sporttevékenység és sportversenyek, így a mérkőzések kereskedelmi célú hasznosítása, valamint a vagyoni értékű jog definíciójában a reklám- és marketingjogok is nevesítésre kerülnek. A Szerencsejáték Zrt. levonási jogát biztosító rendelkezés így a sportversenyek reklám- és marketingjogaira kötött szerződések ellenértékére is kiterjedhet.

A módosító rendelkezés az állami szervezővel szemben előírja, hogy a levonási jogot szerencsejátékra arányosítva és ne összevontan gyakorolja. Ez a technika a játékadó-befizetés költségvetési és államháztartási szabályoknak megfelelő nyilvántartását, nyomonkövethetőségét biztosítja.

A módosítás végezetül egyértelművé teszi azt is, hogy az állami szervező a levonási jogot az adó­meg­állapításhoz való jog elévülési idejében görgetve is gya­korolhatja, ezzel az adott tárgyhónapban nem ér­vé­nyesíthető levonási jog az elévülési időn belül a ké­sőbbi elszámolási időszakokban is érvényesíthető lesz.

A törvényjavaslat a társasági adót érintően a sportfejlesztési programok pénzügyi megvalósítása biztosításának és tervezhetőségének garanciális feltételeit szabályozza. A javaslat ezen cél jegyében a látvány-csapatsportok támogatására tekintettel igénybe vehető adókedvezmény érvényesítésének feltételeit egy új feltétellel egészíti ki. Eszerint a támogató adózó csak akkor részesülhet adókedvezményben, ha támogatói szándéknyilatkozatot tesz a támogatott szervezet felé. A támogatói szándéknyilatkozat nemcsak az adókedvezmény igénybevételének, hanem a támogatási igazolás kiállításának is egyik feltétele lesz. Ezen módosítások révén a sportfejlesztési programok pénzügyi szempontból jóval átláthatóbb és biztosabb módon válnak megvalósíthatóvá, ahogyan arra Bánki Erik elnök úr is rámutatott.

A javaslatnak a sportról szóló törvény módosítására irányuló rendelkezései egyrészt a látvány-csapatsport támogatásrendszeréhez kapcsolódó, a gyakorlati jogalkalmazás során felmerülő eljárásjogi pontosítást, másrészt a törvény belső koherenciájának biztosítását szolgáló rendelkezéseket tartalmaznak. A törvényjavaslat egyértelművé teszi, hogy a látvány-csapatsportágak szakszövetségei a részükre jogszabályban meghatározott, a támogatási rendszer ellenőrzésével összefüggő feladatokat milyen eljárásrend szerint végzik. A módosítás ennek megfelelően kimondja ‑ az eredeti jogalkotói szándékkal azonosan ‑, hogy a látványcsapatsport-támogatásból megvalósuló programok ellenőrzése nem közigazgatási hatósági jogkörben történik.

A sportról szóló törvény módosítása továbbá technikai jellegű pontosításokra, illetve a sportversenyek vagyoni értékű jogként hasznosítható egyes elemeinek kiegészítésére irányul.

Mindezek alapján kérem, hogy a törvényjavaslatot támogatni és a későbbiekben majd elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Bánki Erik tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage