BANAI PÉTER BENŐ nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Engedjék meg, hogy a kormány részéről néhány szóban reagáljak az elhangzottakra. Varga László képviselő úr felvetette azt, hogy a jelenlegi öt látvány-csapatsportág számát lehetne-e bővíteni. Én azt gondolom, hogy azzal a céllal egyetértünk, hogy a sport támogatása kiemelten fontos, és a sport támogatását a kormány 2010 óta kiemelten fontosnak tartotta, sok intézkedést tett ennek érdekében, és kíván tenni a jövőben is. A céllal tehát egyetértünk, hogy az öt látvány-csapatsportágon kívül más területeket is szükséges támogatni. A megoldásokat tekintve hívom fel arra a figyelmet, hogy a legnépszerűbb csapatsportágak mellett direkt költségvetési támogatással idén is és jövőre is 16 kiemelt sportág, így például az ön által említett kajak-kenu sportág is igen jelentős támogatásokat kap.

A másik dolog, amit Varga László képviselő úr is és Szilágyi György képviselő úr is kiemelt, és amit, azt gondolom, nagyon egyértelműen rögzítenünk kell, az a törvényben szerepelő adólevonási jog érvényesítése, illetve az a kérdés, hogy ez az adólevonás kinél jelentkezik, ki élhet ezzel a rendelkezéssel. Egyértelművé szeretném tenni, hogy a törvény értelmében magántulajdonban lévő szervezetek nem élhetnek az adólevonási joggal, ezzel a joggal kizárólag egy szervezet, a Szerencsejáték Zrt., egy százszázalékos állami tulajdonú szervezet élhet. (Bánki Erik tapsol.) Konkrét név is elhangzott, ismétlem: kizárólag százszázalékos állami tulajdonú cég élhet ezzel a lehetőséggel.

(18.10)

Ami Volner János úr felvetéseit illeti: voltak olyan mondatok képviselő úrtól, amelyek, úgy érzem, túlnyúlnak a javaslaton, de reagálnom kell rájuk. Az első kérdés az, hogy a sporttámogatás konkrétan mire megy, illetőleg van-e indikátorrendszer a támogatások felhasználása tekintetében. A jelenlegi törvénymódosítás az öt látvány-csapatsportágat illetően a taorendszert érinti. Itt el kell mondjam, hogy van egy igen jelentős szakmai szűrő a programok támogatása tekintetében. Minden egyesület támogatásáról a szakszövetség, szakmai szempontok alapján dönt. Van tehát egy olyan szakmai szűrő, amely minden programnál kell hogy érvényesüljön jogszabály szerint. Ha 300 millió forintnál nagyobb értékű programokról, illetőleg szakszövetségi programokról van szó, akkor pedig a sportért felelős minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, illetőleg az adó- és államháztartási ügyekért felelős minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium jóváhagyása kell. Tehát van egy olyan szűrőrendszer, amely biztosítja azt, hogy a szakmailag legfontosabb programok, projektek tudjanak megvalósulni.

Arra is felhívom a figyelmet, hogy a társa­ságiadó-kedvezmény alapvetően, döntő részben az utánpótlás-nevelést támogatja. Iszonyú mértékben, hál’ istennek, pozitívan kiugró mértékben növekedett az utánpótlás-nevelésben lévő gyermekek száma. Közhely, de a sport sok mindenre megtanítja az embert, nemcsak fizikai adottságokat javít, hanem jellemet formál, ilyen szem­pontból azt gondolom, hogy a társaságiadó-ked­vezmény rendszere túlmutat azon, hogy sporttámogatásról beszélünk-e, és a jellemformáláson túl az egészségmegőrzésének is kulcs­szerepe van abban, hogy fennmaradjon ez a rendszer.

Képviselő úr ismét említette az indikátorok között a közmunkaprogramot. Én azt gondolom, hogy az az összeg, amit képviselő úr említett, az ezermilliárdos összeg egy kumulált, több év alatt jelentkező összeg, és azt gondolom, hogy a közmunkaprogram nemcsak az egyének számára jelent előrelépést, hiszen segély helyett értékteremtő munkából tudnak megélni mindazok az emberek, akik ebben a programban részt vesznek, hanem igenis ennek a programnak a sikerességét is jelzi az, hogy a magyar gazdaság növekedése az elmúlt két-három évben, 2013 óta az európai uniós átlagot meghaladó mértékű volt, és ez a bővülés az Európai Bizottság és a nemzetközi szervezetek előrejelzése szerint is az elkövetkezendő években is az uniós átlag felett maradhat. A közmunkaprogram tehát, azt gondolom, hogy nemzetgazdasági szinten is letette az eredményeit az asztalra.

Végül egyetlenegy dolgot hadd említsek meg Szilágyi György képviselő úr felvetései kapcsán, aki a korrupció szót többször említette. Én tisztviselőként és közpénzekért felelős emberként is mindenkinek azt mondom, hogy ha konkrét korrupciós ügyről tud, akkor azt azonnal a megfelelő hivatalos szerveknek jelentse. Ellenkező esetben, azt gondolom, hogy csak szólamokat lehet mondani, ha nem történik az állítások mögött konkrét intézkedés. Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket. (Bánki Erik tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage