SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Először is szeretném megköszönni Banai Péter Benőnek, tényleg, én örülök, amikor ő van itt, mert ez nem szokása a kormánynak, hogy nemcsak a zárszóban szólal meg, hanem valóban elmondja még az általános vita során a véleményét, és erre lehet reagálni, tehát ez abszolút pozitív.

Azt mondja ön, hogy van egy szakmai szűrőrendszer a taotámogatásoknál, hogy mire használják fel az egyesületek, és ez valóban így van: a sportági szakszövetséghez kell benyújtani egy olyan tervezetet, egy olyan koncepciót, amit utána eldönt a sportági szakszövetség, hogy ő ezt megfelelőnek tartja-e és támogatni tudja-e, ekkor indulhat ez az egyesület. Nem is ezzel, nem a szakmai szűrővel van a probléma, hanem az ellenőrző rendszerrel van a probléma. Az a legnagyobb probléma, hogy az ellenőrzése utána ennek a projektnek ‑ amikor engedélyt kapnak rá ‑, tehát az ellenőrző rendszere nincs meg normálisan, és itt jön a másik probléma.

Valóban, amit ön mond, hogy utánpótlás-neve­lésre lehet fordítani a taotámogatások nagy részét, ez a szándék ‑ én el is hiszem, hogy ez volt az önök szándéka, retorikában ezt mondták végig ‑ nemes cél. A probléma ott kezdődik megint, hogy ha egy adott egységet ráköltünk a taotámogatásokból az utánpótlásra, akkor, mivel nincs ellenőrzés, nem tudjuk azt megmondani, hogy ami papíron utánpótlás-nevelésre és utánpótlás-támogatásra ment, abból valóban mennyi ment utánpótlás-nevelésre és utánpótlás-támogatásra. Elmondom, miért. Azért, mert sajnos ‑ és addig, amíg Magyarországon működik ez a rendszer, sajnos így is működik, és mi erre fölhívtuk a figyelmet ‑ nemegyszer visszaosztást kérnek a cégek azért, hogy támogatást adjanak, mert nemegyszer az egyesületek trükköznek azzal, hogy profi sportolóknak adjanak a taotámogatásból, ezt is roppant egyszerűen lehet, államtitkár úr, és semmi törvénytelen nincs benne, elég, ha csak három-négy profi sportolóval kötünk egy utánpótlásedzői szerződést, és már rögtön az utánpótlásra ment a pénz, csak éppen kevesebbet kap adott esetben azért, hogy futballozik, és hetente egyszer egy órát eltölt papíron az utánpótláskorú játékosokkal, és már tiszta is, már nem is lehet feljelenteni.

Arra pedig, hogy azt mondja, hogy ha korrupciós esettel kapcsolatosan bármilyen tudomásunk van, tegyünk feljelentést: nézze, államtitkár úr, csak én magam az elmúlt hat évben, ha nem tettem 30 feljelentést, akkor egyet sem, de Volner Jánostól is meg lehetne kérdezni, hogy hány korrupciós ügyben tett feljelentést. Mivel önök hozták meg ezt a törvényt, hogy még csak fellebbezni sem lehet, ha nem vagyunk érintettek, általában ezek a feljelentések úgy végződnek, hogy egy egyszerű mondatot ír oda az ügyészség: ez a cselekmény nem bűncselekmény, és lezárja a nyomozást – ennyi. Ennyi! Amikor egyértelmű, higgye el nekem, egyértelmű korrupciós esetekben, jogilag alátámasztott feljelentések ‑ hiszen olyan jogászok vannak a Jobbiknál, akik nem adnak ki a kezükből olyan feljelentéseket, ami jogilag ne lenne alátámasztva ‑ mennek el, akkor sem fogadják el ezeket.

Még egyszer mondom: én a taorendszernél is megértem esetleg és el is hiszem, hogy a szándék tényleg az volt, csak itt az a probléma, hogy pont a kormánynak lenne az érdeke az, hogy minél szigorúbb és minél nagyobb ellenőrzést hajtson végre. Hiszen ha a kormány azt mondja, hogy kérem, én közpénzt arra adok; és ebben is igaza van, hogy a sportnak igazából nemcsak a versenysport számít, hanem az, hogy hány gyermek kezd el sportolni, hány gyermek szereti meg a sportot, ezáltal az a gyermek, aki megszerette a sportot, felnőttkorában is sportolni fog, ez hatással van az egészségügyre és hatással van nagyon sok más ágazatra is, ezzel maximálisan egyetértünk. De pontosan ezért, ha ebből a pénzből, amit önök jó szándékkal az utánpótlás-nevelésre kívánnak fordítani, valaki csak egy forintot is ellop, egy forinttal is trükközik, és nem arra a célra használja föl, mint amire önök szánják, akkor pont önöknek kellene a leginkább ellenőrizni ezt, hogy valóban az önök szándékai szerint arra fordítódjanak ezek a pénzek.

Az már egy másik kérdés egyébként, hogy vajon mi lesz az utánpótlás-neveléssel, mi lesz ezekkel a nemes célokkal 2017 után, hiszen semmit nem hallunk a kormány részéről, hogy mi a terv 2017 után. Az Európai Unió 2017-ig engedte az taotámogatások rendszerét. Ha 2017 után esetleg azt mondja az Európai Unió, hogy nem fogom engedni a taotámogatás rendszerét úgy működni, ahogy működött, vagy pedig egyáltalán nem fogja engedni, az egy másik kérdés lesz, hogy mi lesz akkor a magyar sporttal, vagy mi lesz akkor az utánpótlással és az utánpótlás-támogatásokkal. De ezzel már messze mentünk ettől a törvénytől.

Csak azt szerettem volna elmondani, hogy amit ön mondott, azzal elviekben egyet is tudnék érteni, csak sajnos a kivitelezés megint egy kicsit félresikerült.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage