DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, jó, hogy ez a kérdés most itt elhangzott, mert sok minden keveredett az elmúlt hetekben, és jó, ha ezeket külön tudjuk választani. Ami a béremeléseket illeti, volt egy általános béremelés 2012-13-ban. Ez mindenkit érintett, aki az egészségügyben dolgozik, átlag 27 százalék volt. Ez az alapbért érintette. Ez egy általános emelés volt. Ehhez képest döntött úgy a kormány körülbelül az elmúlt év közepén, hogy azoknak, akik betegek mellett dolgoznak és túlmunkájuk van, mert ott ügyelnek, több időt töltenek a kórházban betegekkel, azok számára ezt az úgynevezett mozgó bért, ami az alapbérre rárakódik, ugyanolyan mértékben megemeli, mint amilyen mértékben emelkedtek 2012-13-ban az alapbérek. Erre biztosítottunk a tavalyi költségvetésben is forrást.

Az idei évben pedig az az újdonság, hogy az éves költségvetés most már ezt a 12,8 milliárd forintot az egész évre tartalmazza törvényi garancia alapján, nem egy évközbeni ideiglenes intézkedéssel, hanem garantáltan, biztosan tartalmazza a teljes évi költségvetés ezt az összeget. Ez kiutalásra is került összesen 71 863 dolgozónak, 804 millió forint 2016 januárjában. Ez a szakdolgozóknál bruttó 5-15 ezer forint, az orvosoknál pedig 20-25 ezer forint volt. Ahogy mondom, ez éves szinten 12,8 milliárd lesz, a tavalyi évben, amikor már elkezdődött egy csonka évben ez az emelés a mozgó bérre, az 5,3 milliárd forint volt.

Ettől különbözik a fiatal szakorvosoknak a szakorvosi támogatás, hiszen a rezidenstámogatási programmal pontosan a legmobilabb fiatal végzett orvosokat akartuk itthon tartani. 2500 fiatal esetében ‑ ha összeszámolom az elmúlt éveket ‑ 5 milliárd forint volt az a plusz bértömeg, amit nekik tudtunk garantálni, de lassan kikerülnek ebből a rezidenstámogatási programból a fiatalok, és fiatal szakorvosként kellene őket itthon tartani, és erre dolgoztunk ki (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) egy megoldást, amit az egy percben fogok majd elmondani.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage