FONT SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Schmuck Erzsébet frakcióvezető asszony vezérszónokként földügyekre, földtémával kapcsolatosan is kritikus és szerintem nem megalapozott álláspontot fejtett ki a „Földet a gazdáknak!” Programmal kapcsolatosan. Csak néhány tényadat, hiszen a szerteágazó és politikai kijelentéseket is tartalmazó megfogalmazásával most nem szeretnék vitatkozni, arra nincs időnk.

A „Földet a gazdáknak!” Program keretében 195 ezer hektár került eladásra az állam részéről. Ez 70 százaléka a meghirdetett földeknek. Szeretném jelezni, hogy mintegy 1 millió 700 ezer hektár megmaradt az állam tulajdonában. Éppen ezen mai törvényjavaslat után fogunk majd még késő délután beszélni a „Földet a gazdáknak!” Program lezárásáról.

Azzal mélységesen nem értek egyet, hogy a magyar gazdálkodóknak nem maradt ezek után föld, hiszen éppen ők lettek azok, akik megvették, nem kevesen, mintegy 30 ezer magyar gazda, gazdálkodó, földműves ‑ akik ezzel a minősítéssel rendelkeznek, hogy földműves ‑ vehette meg az állami termőföldet.

Több alkalommal, többször is volt meghirdetett terület, amelyeket nem vettek meg. Az így most már nem licitálásra bocsátott területeket az állam a későbbiekben nem is szeretné eladni, valószínű, hogy a későbbiekben bérleti formában kerülnek meghirdetésre, de tény, hogy a 3 hektár alatti területeket továbbra is fenntartja az állam, hogy lehetőség szerint, akik ajánlattételt tesznek ezekre a nagyon pici területekre, azok ezt megvehessék.

Tehát a „Földet a gazdáknak!” Program igazi nyertesei a magyar gazdálkodók voltak, minden tényadat ezt bizonyítja. Köszönöm. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage