SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm szépen. Három kérdésre is szeretnék gyorsan reagálni, először Banai államtitkár úrnak. Bizony az látszik, hogy a gyakorlatban önök neoliberális gazdaságpolitikát folytatnak, azt látjuk, hogy önök csak a multinacionális cégeket és a tőkét szolgálják ki. Magyarországon évek óta folytatódik a lefelé történő bérverseny, önök, ha megnézzük, 2010 óta a munkavállalói jogokat igencsak csorbították. Hogyha megnézzük a munka törvénykönyvét, akkor abból az látszik, hogy sokkal jobban kirúghatóvá tették az embereket, a szakszervezeti jogokat csökkentették ‑ ezt most nem tudom tovább folytatni, ebbe a két percbe nem nagyon fér bele.

A foglalkoztatásra is szeretnék reagálni. Az intézményi statisztika szerint 2010 és 2016 között csak 67 ezer fővel nőtt a versenyszférának a létszáma, a közmunkásoknak közel 300 ezer fővel, viszont amit ön emlegetett, a 660 ezer főt, abban a szakértőink szerint benne van a nem teljes, a nem 8 órára vetített foglalkoztatottaknak a létszáma is. Itt valamilyen közös alapra kellene tenni. 2010-ben 60 ezerről szólt a statisztika, hogy annyian vállalnak külföldön munkát, a mostani statisztika szerint ez több mint 100 ezer ‑ több mint 100 ezer! ‑ fő. Itt tehát lehet, hogy a Statisztikai Hivatal adataiban is valamiféle rendet kellene látni. Nagyon sokszor nem nyilvánosak az adatok, lehet, hogy önök más statisztikai számot látnak, tehát ezt valahogyan rendezni kellene.

Font Sándor úrnak pedig azt szeretném mondani ‑ délután lesz vita ‑, hogy mi azt gondoljuk, hogy sokkal jobb lett volna, hogyha állami tulajdonban maradnak azok a földek, hiszen a föld stratégiai kérdés, és itt a klímaváltozással és sok egyéb üggyel összefüggésben a hazai élelmiszer-ellátást veszélyeztetik. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage