Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Újfent szóba került a devizahitel-károsultak ügye. Minden alkalommal el fogom mondani: hazudik a kormány, amikor rendezésről beszél, hiszen felvételkori árfolyam helyett lényegében piaci áron, árfolyamon forintosított.

És, államtitkár úr, szögezzük le, az egy dicséretes eredmény, hogy a lakosság tekintetében a tartozásállomány 70 százaléka volt devizában mérve, és most ez egy 1 százalék alatti szintre szorult le, de nem ez volt a fő cél. Ez egy járulékos, nagyon pozitív gazdasági hatás. De a helyzet az, hogy a fő cél az lett volna, hogy ezeket az igazságtalanul bajba sodort embereket ‑ az önök asszisztenciája mellett történt mindez, teszem hozzá ‑ kihúzzuk a bajból. Ezzel szem­ben a valóság azt mutatja, hogy több mint 140 ezren nem tudnak törleszteni, a kilakoltatás veszélye fenyegeti őket, és önök semmilyen mérhető segítséget nem nyújtottak számukra, sőt az árfolyamgát gyűj­tőszámláin gyűlő összegek az öt év leteltével egyszerre fognak ezen emberek nyakába zuhanni, és ha most ennyi a fizetőképtelen, vélhetőleg az árfolyamgátas fizetési kötelezettséggel súlyozva ezt a rend­szert, még többen válnak fizetőképtelenné. Tehát ez elképesztően nagy aknát rejt magában.

A népességfogyás tekintetében pedig ne vitassuk el a kormány családpolitikai intézkedéseit, ne vitassuk el a családi adókedvezmények rendszerét, de a helyzet az, hogy a fogyatkozás üteme nem kíván lassulni. Nem vagyok ellendrukker, bárcsak hatásosak lennének a kormányzati eszközök, de azt kell hogy mondjam, nem azok, a népességfogyás üteme sajnos nagyságrendileg ugyanolyan, mint korábban volt, és ne is várjanak ebben változást, hogyha 27 százalékos büntető áfával terhelik a gyermekneveléshez szükséges cikkeket, a magyar családokat! Államtitkár úr, az önök 27 százalékos európai rekorder áfája védhetetlen, nem tud olyan indokot felhozni sem a parlamentben, sem máshol, ami gazdasági megközelítésből indokolttá teszi azt a brutális büntetőadót. Töröljék el végre, nyilván nem nulla százalékra, de egy tartható, normális kulcsra, az alapvető élelmiszerek egésze és a gyermeknevelési cikkek tekintetében 5 és nulla százalék közötti skálán kellene és szabadna mozogni. (Az elnök csenget.) Köszönöm a lehetőséget. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage