HERINGES ANITA (MSZP): Nagyon szépen köszönöm. Csak reagálva államtitkár úrra: nemcsak finomhangolásokra van szükség ezeken a területeken, hanem azt gondolom, komolyan át kéne gondolnunk. Hiszen gondoljon bele, államtitkár úr abba, hogy azon 600 ezer fő, aki elhagyta az országot, és értem én, hogy a többi országból is sokan mentek külföldre dolgozni, de ezek a fiatalok ott élik életüket, ők oda fognak gyereket szülni. Az a gyermek, amelyik külföldön született, már nem fog hazajönni Magyarországra, neki az lesz az otthona. És annál nagyobb tragédiát ennek az országnak, mint hogy a dolgozó fiatalok külföldön találják meg a jövőjüket és gyermekeik már nem jönnek, nem jönnek úgy haza, hogy ez a hazájuk, hanem ott fognak élni külföldön… ‑ szerintem nincsen.

Éppen ezért azt gondolom, hogy olyan rendszert kell kialakítani, amiben meg tudnak élni ezek a fiatalok itt ma, Magyarországon, hogy ne lássák azt, hogy ez az egyetlen esélyük, hogy elmennek innen, hanem azt lássák, hogy olyan képzési rendszer van számukra, amivel olyan munkahelyet tudnak szerezni, amiből majd meg tudnak élni. Szerintem ez egy nagyon egyszerű folyamat.

De amikor csak a közmunkaprogramot látják egyetlen esélyüknek a vidéki faluban élő diplomás fiatalok ‑ mert nincs közlekedés, nincs hova bejárniuk vagy nem tudják a gyereket beadni az óvodába időben, mert még nem nyit ki az óvoda, amikor neki el kéne indulnia ahhoz, hogy bejusson egyébként a városba dolgozni ‑, akkor azt gondolom, hogy az a diplomás fiatal nem fog más esélyt látni, mint hogy elmenjen innen.

Ezért olyan rendszert kell kialakítani, ahol ezeknek a fiataloknak van lehetőségük közlekedni, lakni, élni, és egy normális rendszerben felnevelni itthon a gyermekeiket. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage