BANAI PÉTER BENŐ nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Köszönöm szépen Teleki képviselő úr szavait. Bízom abban, hogy ha úgy látja, hogy a kormányzatban van szakértelem (Teleki László: Önben! ‑ Bangóné Borbély Ildikó: Azt nem mondta!), az párhuzamban van a kormányzati (Teleki László: Azt nem mondtam!) adatok alakulásával is, tehát ha innen közelítjük meg, akkor azt gondolom, hogy én örülök, hogy a 2015-ös zárszámadás pozitív számait nemcsak a hazai, nemzetközi szervezetek, hanem az ellenzék soraiban ülők is elismerik.

A konkrét kérdéseit illetően csak nagyon röviden hadd reagáljak arra, hogy a roma ösztöndíjprogram nem szűnt meg (Gúr Nándor közbeszól.), a zárszámadási törvényjavaslatban szerepel az EMMI-fejezetnél tételesen, hogy mennyi forrás került felhasználásra. A romák segítésére több program létezik, ezekről a zárszámadási javaslat tételesen beszámol.

Kétségtelen, hogy ha az összes felvetésre reagálnék, akkor, azt gondolom, a tisztelt Országgyűlésnek rendkívül sok idejét venném igénybe, de két felvetésre is hadd reagáljak a benyújtott zárszámadási javaslattal kapcsolatban, ami állítólag nem kellően átlátható egyes vélemények szerint ‑ nem tudom, hogy milyen nemzetközi szervezet állított ilyet, amely valóban mértékadó. A dokumentum 2975. oldalán a Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak Hálózatánál konkrétan szerepel, hogy a romák segítése érdekében milyen intézkedések vannak. És arra a felvetésre is például, hogy a „szegénység” szót használja a kormányzat vagy sem, a szót megtalálják a kormányzati dokumentumban; az a cél, hogy minél kevesebben legyenek ilyen állapotban. A kormány filozófiája, ismétlem, e tekintetben különbözik a Szocialista Párt filozófiájától: azt gondoljuk, hogy elsődlegesen nem segélyt, hanem munkalehetőséget kell biztosítani. (Gőgös Zoltán: Meg normális fizetést!)

Ami a konkrét felvetéseket, Bangóné Borbély Ildikó asszony felvetéseit illeti, először hadd mondjam el, hogy a Krio Intézetet, azt gondolom, azért említi, mert úgy összességében a zárszámadás kapcsán azért nehéz a számokkal vitatkozni, és nehéz azon fogást találni. (Bangóné Borbély Ildikó közbeszól.)

A konkrét, másik felvetését illetően: igen, képviselő asszony, ha megnézi a jogszabályokat, ön is ki tudja számolni, hogy egy háromgyermekes, kétkeresős családban, ha mind a ketten nem egész 155 ezer forint bruttó keresettel rendelkeznek, akkor maximálisan tudják érvényesíteni a családi kedvezményt. És kérdésre hadd válaszoljak kérdéssel! Képviselő asszony, hogyha ön tudja, hogy mennyi Magyarországon ma az átlagkereset (Bangóné Borbély Ildikó: Tudom!), akkor pontosan tudja, hogy ezt a kedvezményt nemcsak a jómódúak, nemcsak az átlagos keresetűek, hanem az alacsonyabb keresettel bíró családok is maximálisan igénybe tudják venni. (Bangóné Borbély Ildikó: Bruttó 155 ezer?!) Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage