BANAI PÉTER BENŐ nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Igyekszem az időkereten belül maradni, és ha megengedik, először is azzal kezdeném, hogy az Országgyűlés tekintélyét és a tisztelt Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat komolyságát többre tartom annál, mintsem hogy néha személyes jellegű kérdésekre reagáljak, ezért engedjék meg, hogy a mai nap vitájában elhangzottak kapcsán egy általános összegzéssel értékeljem ismét a 2015. évi zárszámadási javaslatot.

A kormány 2015-ben tovább folytatta az előző években megkezdett gazdaságpolitikáját, amelyről a tényadatok ismeretében elmondható, hogy sikeresnek bizonyult. A magyar gazdaság 2015-ben kiemelkedő teljesítményt mutatott, a várakozásokat meghaladó mértékben bővült. 2015-ben a bruttó hazai össztermék a költségvetés benyújtásakor feltételezett 2,5 százalékhoz képest gyorsabban, 3,1 százalékkal bővült. A magyar GDP növekedéséhez nemcsak az export járult hozzá, mint ahogy azt a korábbi években láthattuk, hanem a fogyasztás szerepe is meghatározóvá vált.

2015-ben a háztartások fogyasztási kiadása az előre jelzett 2,6 százalékos növekedésnél gyorsabban, 3,4 százalékkal nőtt, összhangban a háztartások javuló jövedelmi helyzetével, aminek hátterében több tényező állt. Egyrészt folytatódott a foglalkoztatás dinamikus bővülése, másrészt ‑ részben az alacsony inflációnak köszönhetően ‑ emelkedtek a reálbérek, ami szintén elősegítette a belső kereslet élénkülését. Végezetül a kormány korábbi devizamentő intézkedései is hozzájárultak a fogyasztás erősödéséhez.

2010 óta bőven több mint 600 ezer fő fölött nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon. A foglalkoztatási ráta napjainkban már 70 százalék felett van, miközben történelmi mélyponton, 4,9 százalékszinten áll a munkanélküliség. Várhatóan ez a szint a 2015-ben látott mérséklődés és az idei évben látott mérséklődés után a 2017. évben is folytatódni fog.

Szeretném kiemelni, hogy a magyar gazdaság 2015. évi 3 százalékot meghaladó növekedését úgy érte el, hogy közben az egyensúlyi mutatók is kedvezően alakultak. A kormány által folytatott felelős gazdálkodás segítségével 2015-ben a kitűzött 2,4 százalékos hiánycélnál a kormányzati szektor egyenlege kedvezőbben alakult, a GDP 1,6 százalékát tette ki. A kormány elkötelezettsége az adósság csökkentése mellett is egyértelmű. Mind a stabilitási törvény szerinti államadósság, mind az uniós módszertan szerinti államadósság érdemben csökkent, ez utóbbi 1 százalékponttal, 75,7 százalékról 74,7 százalékra a GDP arányában.

Összegezve elmondhatjuk, hogy az elmúlt év során a kedvező makrogazdasági folyamatok és a kormány által meghozott következetes, tudatos gazdaságélénkítő intézkedések együttesen tették lehetővé azt, hogy a korábban kitűzött gazdaság- és költségvetés-politikai célok maradéktalanul teljesülhessenek.

Tisztelt Országgyűlés! A zárszámadási törvényjavaslat számai szerint 2015-ben az olyan kulcsjelentőségű ágazatok, mint az oktatás, az egészségügy igen jelentős többletforráshoz jutott ‑ e feladatok támogatását az állam a nemzeti jövedelem arányában is növelte ‑, valamint a gazdasági infrastrukturális kiadások is nőttek. A jóléti ellátások közül a nyugdíjak reálértéke nőtt, a munkanélküliséghez kapcsolódó kiadások a dinamikus gazdasági növekedéssel és a növekvő foglalkoztatással is összefüggésben csökkenni tudtak. Ez a szerkezeti átalakulás igen pozitív jelként értelmezhető.

A számok arra utalnak, hogy a lakosság jól járt a tavalyi évben. Ezt tanúsítja mind az átlagos reálbérek dinamikus növekedése, mind a minimálbér, illetőleg a garantált bérminimum szintjén élők reálkeresetének érdemi növekedése. A gazdasági növekedés, a foglalkoztatási és béradatok mellett, az egyensúlyi mutatókra alapozva teljesen alaptalannak lehet mondani azokat a mai vitában elhangzott megállapításokat, amelyek forráskivonásról vagy a kevesek költségvetéséről szólnak, újra és újra előkerülnek, függetlenül attól, hogy a tényszámok, a zárszámadási javaslatban szereplő tényszámok mit tartalmaznak.

Tisztelt Országgyűlés! Végül ismételten szeretném megköszönni az Állami Számvevőszék zárszámadással kapcsolatos munkáját. Nagyon fontosnak tartom, hogy megállapításaikat úgy fogalmazták meg, hogy azok rávilágítottak mindazon tennivalókra is, amelyek nagyban hozzájárulnak a felelős gazdálkodás fenntartásához és az elszámolási fegyelem növeléséhez.

Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Kérem, hogy az esetleges módosító javaslatokkal együtt a 2015. évi zárszámadási törvényjavaslatot a későbbiekben elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage