SALLAI R. BENEDEK (LMP): Rendben van, akkor majd kétpercenként kell elmondanom (Derültség.), de igyekszem most már az elnök úr türelmével nem visszaélni. Csak azt szeretném jelen pillanatban, hogyha az államtitkár úr részt venne valamilyen formában a vitában, és csatlakozom Magyar Zoltán képviselőtársam ezen hőn óhajtott vágyához.

(19.10)

Mert azt, hogy arrogáns hazugságokat egy zárszóban hallgassunk, amikor már nem lehet reagálni, kérem, ne kérje, hogy azt végig kelljen hallgatni, tehát hogy azt saját magának meg a közönségének… (Dr. Bitay Márton Örs: Én sem hallgatlak.) Értem, de akkor a vitában reagáljon, ne pedig zárszóban, mert nyilvánvalóan lehet itt tényeket cáfolni, és nyugodtan összehasonlíthatjuk a táblázatainkat, csak ahhoz azt kell csinálni, hogy nem zárszóként reagál, hanem úgy csinál, mint egy férfi ‑ ahogy mondja ezt miniszterelnöke ‑, kiáll, és elkezd vitázni.

Ma már egyébként láttunk államtitkártársától erre példát, mert a zárszámadási törvényben pont egy olyan államtitkár volt bent, aki nem volt gyáva, nem félt, ki mert állni a saját meggyőződéséért és véleményéért, tehát nem kellett attól tartania, hogy szégyenben marad. Nem tudom, hogy a zárszót is megírták‑e, vagy az lehet a baj, hogy ilyenkor a vitában nincs megírva előre a szöveg. Lehet, az lehet a gond, hogy nem kapta meg előre azokat az oldalakat.

Elsőként is hadd beszéljek a lezárásáról, hiszen gyakorlatilag az általános vitában kell hogy erről is beszéljünk. Jelen pillanatban, amennyire mi látjuk, és amit ez a hét bizonyított, szó nincs lezárásról. Önök ugyanezt akarják folytatni, csak valamivel arcátlanabbul. Ugyanis idáig nyilvános liciteken láttuk, hogy ki vásárol. Most azt szeretnék, hogy gyakorlatilag 2013-ban az ellenzék tiltakozása mellett 1 hektárról már 3 hektárra megnövelték annak a térmértékét, amit ajánlattételi úton lehet megvásárolni. Most ezt akarják 5 hektárra felvinni úgy, hogy gyakorlatilag az átláthatóság teljes hiányában, és innentől kezdve szabad a pálya, tehát szó nincs arról, hogy lezárásra kerüljön sor.

A másik pedig az, amiért a magam részéről bejelenthetem, hogy a frakciónk nem fogja támogatni az ezzel kapcsolatos határozati javaslatot, az az, hogy ezt a rablást nem lehet legitimmé tenni egy országgyűlési határozattal, és ezt a csalást, ezt a közvagyonrablást, amit véghez vittek a magyar vidék ellenében, nem lehet szentesíteni a Magyar Országgyűlés támogatásával. Ennek megfelelően nyilvánvalóan ezt nem támogatjuk.

Nyilván nem támogatjuk azt sem, hogy az NFA-törvényt utólag módosítsák, hiszen gyakorlatilag az Alkotmánybíróság egy évvel ezelőtt teljesen világosan kimondta, hogy a termőföld-privatizációt elrendelő kormányhatározat azon tekintetben alkotmányellenes, hogy csak az NFA-ban meghatározott célokra lehet felhasználni ennek a forrásait. Ennek megfelelően semmi másra nem lehetne felhasználni, mint a kis- és családi birtokok megerősítésére.

Meg kell hogy mondjam, hogy szégyenletes az a kapituláció, amit az államadósság tekintetében önök csinálnak. Mai nap folyamán már pontosan felolvastam a zárszámadási törvény kapcsán, hogy hogyan növekedett az államadósság 2010 és 2015 között, és ezt az államadósságot, amire önök felesküdtek, hogy majd önök csökkentik és kezelik, nem tudják másképp kezelni, csak ha eladják az állami földet, majd jön a Kossuth tér…

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage