SALLAI R. BENEDEK (LMP): Máskor sem szokta érdekelni, de köszönöm szépen, államtitkár úr. (Dr. Bitay Márton Örs elfoglalja államtitkári helyét.)

Alapvetően az, hogy államadósságra lehessen fordítani, önöknek kéne legjobban tiltakozniuk ez iránt. Hiszen képviselőtársaim, Gőgös Zoltán és Magyar Zoltán elmondták, hogy ezt vidékfejlesztési célokra lehetne használni ‑ de nem lenne agrárfeladat? Rendben van, hogy az FM-nek már köze nincs vidékfejlesztéshez, elvittek tőle mindent, gondolom, azért, mert olyan kompetens volt, hogy jobbnak látták, ha átkerül a Miniszterelnökséghez, de agrárterületen nincs olyan, akár a vízgazdálkodással kapcsolatos feladat, öntözéssel kapcsolatos feladat, az állattartásban, a tejtermelő ágazatban nincs olyan, amit kezelni kellene? Nincs olyan, amit a kisbirtokok arányában, ahogy az NFA-törvényben le van írva? Hát hogyne lenne! És mit tesz az FM? Fazekas Sándor miniszter és államtitkári kara kiáll azért, hogy ez nehogy a magyar agráriumhoz jusson. Ez a pénz nehogy a vidékhez jusson! Azért jönnek ide az FM képviseletében, hogy meggátolják azt, hogy az arra beszedett forrásokat a magyar vidékre lehessen használni.

A magyar gazdálkodókat meglopva, a magyar vidéket meglopva önök azt akarják, hogy arra a hazug ígéretre, hogy önök tudnak majd valamit kezdeni az államadóssággal, ami mint nyilvánvalóan tudjuk, összegszerűen növekedett 2010 óta, ezzel tudjanak valamit felmutatni. Ez az a képmutatás, amit nem lenne szabad képviselni, és ez az, ami azt bizonyítja, hogy nemhogy az Magosz, nemhogy az agrárkamara, az FM sem áll ki sem a magyar gazdákért, sem a magyar vidékért, és nyilvánvalóan ez az oka annak, hogy frakciónk nem fogja támogatni. Nem tudom, ezzel mekkora meglepetést okozok az államtitkár úrnak.

Ez irányú szavazatunk viszonylag egy irányba megy, és abban biztos vagyok, és nagyon bízom benne, hogy az ellenzéki frakciókban egység lesz abban, hogy az Alkotmánybíróságon támadjuk meg az ezzel kapcsolatos döntésüket, ha mégis megpróbálják ezt egyszerű szavazattöbbséges jogszabállyal átnyomni arcátlan módon, annak ellenére, hogy az Alaptörvénybe önök írták bele, hogy a nemzeti vagyonnal való gazdálkodást sarkalatos törvények szabályozzák, és nyilvánvalóan a nemzeti földvagyonról és az ezzel kapcsolatos bevételekről sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy nem az állami vagyonnal való gazdálkodásról van szó.

Összességében az a dicstelen eljárás, hogy itt vagyunk öten a parlamentben, illetve az Országgyűlés tisztségviselőivel együtt heten itt vagyunk a parlamentben, és ennyien beszélünk arról, ami a magyar vidék jövője lehetett volna, arról, hogy mi lett a magyar földdel, ez nyilvánvalóan egy dicstelen befejezése annak a szégyenletes pályának, amit a Fidesz-KDNP a vidékfejlesztés tekintetében 2010 óta nyújtott, amit a magyar agrárium érdekében 2010 óta tett, és nyilvánvalóan ennek az oka az, hogy semmilyen formában az ezzel kapcsolatos előterjesztéseket nem lehet támogatni és nem fogjuk segíteni. Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage