WITZMANN MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm szé­pen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Sajnálom, hogy Burány Sándor képviselőtársam nincs jelen, de talán meg­te­kin­ti a közvetítést, és majd akár lesz módja rá rea­gál­ni, vagy még beér a hozzászólásom során a terembe.

Burány Sándor képviselőtársamnak szeretnék rea­gálni, aki szerint szövegértési és lexikális tudás­beli hiányosságaink vannak. Először ezt csak Vas Imre képviselőtársam kapta meg tőle, utána én is, a végén pedig a Fidesz- és a KDNP-frakciók is. Amíg az MSZP vezérszónoka mondja ezt, addig ez, azt gon­dolom, megnyugtató számunkra.

De ha már lexikális tudásbázisnál vagy isme­re­tek­nél tartunk, akkor azért Burány Sándor kép­vi­selőtársamnak szeretném az általa felemlegetett, saját magam szavazását is a 27 százalékos áfáról felidézni. Ez 2012. január 1-jén lépett életbe. Én 2014 óta vagyok az Országgyűlés képviselője. Ha tehát már a lexikális tudásról, hűségről beszélünk, akkor jó lenne, ha képviselőtársam olyanokat mondana, ame­lyek valóban kiállják a tényszerűség, az objektivitás és a valóság próbáját.

Azt gondolom, hogy gazdaságpolitikai kér­dé­sek­ről ma Magyarországon egyébként bárki fogalmazhat meg kritikákat, bárki itt a teremben ülő politikai erők közül, kivéve azok, akik 2002 és 2010 között már egyszer olyan sikeres nyolcéves gazda­ság­po­li­ti­kát tudtak produkálni, hogy a csőd szélére vitték az országot. És ez megint egy tény. Tulajdonképpen, ha folyamatában tekintjük a dolgokat, akkor azt mégis­csak el tudjuk mondani, elmondható, és a tények tény­leg magukért beszélnek, hogy az összes gaz­da­sá­gi mutató tekintetében, az államháztartási hiánytól az államadósságig, a foglalkoztatáson keresztül az inflá­cióig, a gazdasági növekedésig, a kiske­res­ke­del­mi forgalomig vagy éppen az exportig gyakorlatilag mindegyikben jobban teljesít ma Magyarország, mint ahogy tette ezt 2002-2010 között. Részletes adatok itt vannak előttem, de nem hiszem, hogy fel kellene sorolni, mert mindenki utána tud nézni. Egyébként a lexikális tudásra visszatérve nyilván ez is hozzátartozik, azt gondolom, a közös tudásunkhoz.

A másik tekintetben fontos azt is elmondani, hogy azt az IMF-hitelt kellett visszafizetni a Fidesz-KDNP-kormánynak, amit egyébként a szocialisták, pontosan az elhibázott gazdaságpolitikájuk követ­kez­té­ben felvettek, hogy mentsék a menthetőt. Ezen­kívül egyébként az adócsökkentések, a béremelések mellett a devizahitelesek megsegítése, a rezsi­csök­ken­tés szintén megtörtént.

Azért volt ezekre szükség, mert a devizahitelt a szo­calisták kormányzása idején tolták rá a magyar adófizető polgárokra, a rezsit pedig emlékszünk, na­gyon lassan mondták, hogy mindannyian megértsük, mégis sikerült összességében 15 alkalommal emelni; gázra és áramra gondolok. A gáz árát a három­szo­rosára, az áramét pedig a kétszeresére.

Ezek azért mégiscsak olyan folyamatok, amikről be­szélni kell, és amikor Burány Sándor kép­vi­selő­társam a bérek alakulását próbálja meg ecsetelni és hivatkozik vissza az ő kormányzásuk alatti bér­emelésekre, azt szeretném csak mondani, hogy 2002-2010 között tulajdonképpen a közszférának egyhavi bérét vették el az MSZP-kormányok, és azért azt se felejtsük el, ha már a nyugdíjasokat hozzák fel, hogy egyhavi nyugdíjat is elvettek.

Emlékszem arra a választási kampányra, amikor egymásra licitáltak, hogy 14., meg 15. havi nyugdíj is lesz, aztán az lett a vége, hogy még csak meg sem kérdezték a nyugdíjasokat. Be sem jelentették nekik, úgy vették el tőlük a 13. havi nyugdíjat. Azt gon­dolom a lexikális tudás és a tényszerűség talaján állva ezt is fontos elmondani, hogy ez nem a Fidesz-KNDP-kormány nevéhez fűződik.

Új adók bevezetése. Valóban voltak új adók, de elsősorban, ahogy a vezérszónoki felszólalásomban is említettem, főként a bankok, illetőleg a multik megadóztatására, illetve a közteherviselésbe való kap­csolására szolgáltak. Elhiszem, hogy ez fáj a mul­ti­­barát és a bankbarát MSZP-kormányoknak vagy a volt kormányok képviselőinek, de mégiscsak azt gon­dolom, hogy ezt, a tényszerűség talaján meg­állva fontos, hogy elmondjuk.

És azt az idézetet pedig tényleg följegyzeteltem magamnak, amit Burány képviselő úr mondott, hogy a Fidesz gazdasági recesszióba vitte az országot. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Kép­viselő­tár­saim! Értem azt, hogy közeledik az év vége, azt is értem, hogy közeledik a szilveszter, ahol rendkívül jó kabaréműsorok lesznek majd a televízióban is nyíl­ván­valóan. Azt javaslom Burány Sándornak, hogy ezzel a kijelentésével ott próbálkozzon, ott biztos na­gyobb sikere lesz, mint itt a parlamentben, mert azért az, hogy a Fidesz gazdasági recesszióba vitte volna az országot, ez enyhén szólva valóban a kabaré kategória, és ha már egyébként az MSZP-nek a gaz­da­ságpolitikában nem volt ilyen sikere, akkor re­mélem, hogy ezekben a kabaréműsorokban ez a siker biztosított lesz számára.

Jobbikos vezérszónok úr felszólalására tényleg csak röviden reagálnék. Örülök egyébként, hogy is­mét sikerült a Jobbiknak a szocialistákat meg­vé­denie. (Z. Kárpát Dániel: Jaj, ne röhögtess már!) Annak is örülök, hogy a Jobbik és a baloldal bimbózó szerelmének egy újabb fontos állomásához érkeztünk ezáltal. (Z. Kárpát Dániel: Vegyél már vissza az arcodból egy kicsit!) Kérem, ezt jegyzőkönyvben rögzítsük, hogy a jobbikos verbális kommunikáció milyen magaslatokba tud emelkedni így a parlamenti patkó sorain belül! (Z. Kárpát Dániel: Én is kérem! ‑ Közbeszólások a Jobbik padsoraiból.)

Tehát Z. Kárpát Dánielnek azt szeretném mon­dani, hogy folyamatosan a szocialistákat emlegetjük vissza, ezt nem azért tesszük, mert nekünk ez jólesik, kedves képviselő úr, nem azért, mert nekünk ez a hob­bink, hanem azért ‑ és ezt nem én mondom, ezt nagyon sok történész, közgazdász mondta ‑, hogy a köz­gazdaságtant, a történelmet és a politikát is folyamatában kell látni. Nem lehet kiragadni egy-egy szeletet!

És hogy miért a szocialistákat említjük föl? Azért, mert ők voltak előzőleg kormányon. A Job­bik­nak ez még nem sikerült, és nagyon-nagyon bízom benne, az ország érdekében ‑ szerencsére, sokan va­gyunk így ‑, hogy ez még jó darabig így is marad.

Végezetül pedig azt szeretném elmondani, hogy az adócsökkentés és a béremelkedés, amiről ma itt szó volt, azt gondolom, önmagában véve, leegy­sze­rű­sít­ve a mondandómat, ez egy jó dolog. Ez egy ked­ve­ző dolog, ez egy támogatandó dolog. Ezért kértem ve­zérszónoki hozzászólásom elején is önöket, hogy pártállástól függetlenül legyenek szívesek, ezt támo­gas­sák, mert az ország érdekeit szolgálja, a magyar családokat, a magyar munkavállalókat, a munka­adó­kat és a vállalkozások érdekeit szolgálja. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage