CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az irányadó jogszabályi rendelkezések alapján tájékoztatom képviselő urat, hogy az egészségügyi szolgál­ta­tá­sijárulék-fizetési kötelezettség abban az esetben áll fenn, amikor valaki nem biztosított, és egyéb jogcímen sem jogosult egészségügyi szolgáltatásra. Ha va­laki már öregségi nyugdíjban részesül, akkor mint nyugdíjas jogosult egészségügyi szolgáltatásra, és nem kell fizetnie tételes járulékot. A nyugdíjelőlegben részesülő személyek rendelkeznek a nyugdíjra jogosultság feltételeivel, ezért az előlegben része­sülők is jogosultak egészségügyi szolgáltatásra. Szükség esetén ennek alátámasztására a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiadott igazolást is fel tudják használni. Nincs olyan jellegű információnk, amely szerint a NAV a nyugdíjelőlegről szóló végzést nem fo­gad­ja el, és emiatt az érintett nyugdíjasoknak egészségügyi szolgáltatási járulékot kellene fizetniük. Ebből következően meglátásom szerint az ön által em­lített eset egyedi eset. Megjegyzem, hogy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság minden esetben haladéktalanul jelzi az egészségbiztosítási szervnek az előlegre jogosult személy adatait, hogy a térítésmentes egészségügyi szolgáltatást igénybe vehesse. A szervek min­dent megtesznek a gyorsabb ügyintézés érdekében.

Tájékoztatom továbbá, hogy a nyugellátások megállapítása iránti eljárás ügyintézési idejének átlaga 2015-ben 9 nap, 2016-ban 7 nap volt, a kizárólag a másodfokú ügyekre vonatkozó átlagos ügyintézési idő pedig 2015-ben 9 nap, 2016-ban 11 nap volt. A nyugdíjbiztosítási eljárás felgyorsítását szolgálja az adategyeztetés, amelynek keretében a nyugdíjbiztosítási szervek a nyugdíjkorhatárhoz közelítő korosztályokkal egyeztetik a nyilvántartásban szereplő adatokat, hogy a digitalizált adatbázisban az ügyfél által igazolt valamennyi jogszerző idő belekerülhessen. A jövőben kétévente minden biztosított értesítést fog kapni az újabb jogszerzésről.

Utolsó kérdése kapcsán jelzem, hogy az elmúlt években a tb-ellátásokra vonatkozó számtalan kedvező szabály került beiktatásra, például a gyed extra program keretében, ezen túlmenően legfeljebb a rend­szer koherenciáját biztosító jogalkalmazást se­gítő kisebb módosítások valósulnak meg. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage