TELEKI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nagyon fontos ez a mai nap, hogy beszéljünk a bérekről és a bérkülönbségekről az Európai Unió tagállamai közt. Viszont amikor ezt tárgyaljuk, akkor egy kicsit szomorú is vagyok, mert a szegény embereknek, a magyarországi romáknak közük nincs ehhez a napirendi ponthoz. Azért nincsen, mert önök nem adták meg, kormánypárti képviselőtársaim, azt a lehetőséget, hogy tudjanak ők is élni azzal a lehetőséggel, hogy bérből, fizetésből tudjanak megélni.

Mondok két olyan fontos dolgot, amelyik… (Közbeszólásra a Jobbik soraiból:) Igen, hova tűnt Farkas Flórián? Ezzel akartam zárni, de most is megkérdezhetem, hogy ennél a fontos napirendi pontnál hova tűnt Farkas Flórián. Fel van írva egyébként, hogy a végén kérdezzem meg, de akár most is meg lehet, mert ennél a napirendi pontnál neki mindenképpen itt kellene lenni. Nemcsak azért, mert kormányzati szinten ő képviseli a romákat, azért is, mert parlamenti képviselő, és fontos lenne, hogy ő is szót emeljen a romák érdekében, illetve a szegények érdekében. De mint ahogy a három év alatt nem láttuk és nem hallhattuk felszólalni, így miért várnánk el, hogy most éppen ennél a napirendi pontnál felszólalna? És semmilyen retorziót nem kap egyébként Farkas Flórián a miniszterelnök úrtól vagy éppen a kormány tagjaitól, vagy a parlamenti képviselőtársaitól, mert nagyon sok frakcióban nem engednék meg, hogy egy szakpolitikus nincs ott egy ilyen tárgyalásnál, ahol a romákat is, ebben az eset­ben a romákat is képviselhetné, tehát elmondhatná, hogy milyen prioritásokat tartana fontosnak.

Tehát két olyan dolgot szeretnék mondani, ami mindenképpen a szegényeket, a romákat úgy érinti, hogy nem tudnak igazán ebbe a versenybe beszállni, ami a bérkülönbségek közti versenyhelyzetet je­len­te­né. Elsőként az oktatásról néhány dolgot. Beszéltek már önök is arról, hogy mennyire fontos a földrajzi te­rületeken lévő kiegyensúlyozott bérrendszer be­ve­ze­tése és mennyire jó lenne, viszont elfelejtik azt, hogy vannak olyan térségei az országnak, ahol el­kép­zelhetetlen, hogy ott igazán a nyílt munkaerőpiacra vagy az elsődleges munkaerőpiacra, ki hogyan mond­ja, akár az Ormánságból vagy pedig Szabolcs vagy Borsod megyéből kellőképpen tudjanak integ­rá­lódni a munka világába.

Azért nem, mert az ok­ta­tás helyzete nem teszi ezt lehetővé, mert az az el­sze­gé­nyedett tele­pü­lés­szerkezet, amit láthatunk, az na­gyon sokszor azt a dolgot vetíti előtérbe, hogy nem tudnak igazán továbbtanulni azok a fiatalok. Sőt, azzal, hogy az oktatásban 18 évről 16 évre le­csök­ken­te­tték a tan­kötelezettséget, ezzel azt is elérték po­n­tosan, hogy 16 éves korban segélyért fognak sorban állni azok a fiatalok, akik nem tanultak, nem szereztek szakmát, nincsen iskolai végzettségük, és beláthatatlan ideig kint lesznek abban a szférában, ahol a segélyért állnak sorba. Holott mindig azt mondják önök, nagyon fontos, hogy ne a segélyért áll­janak sorba a szegények és a romák, hanem pró­báljanak meg elhelyezkedni. Nem tudnak elhe­lyez­kedni.

Egy számot szeretnék önöknek mondani: a tör­vény elfogadása óta 47 ezer fiatal került ki az iskola­padból, tehát 47 ezren a segélyezetti rendszerbe ke­rül­tek be. Kérdezem: kinek éri ez meg? Az adó­fi­ze­tők­nek biztos nem éri meg, akik adókat fizetnek és nem segélyre akarják ezt fordítani, hanem pont ellen­kezőleg, innovációra akarják fordítani, hogy Magyarország még szebb legyen, még jobb legyen, még több elsődleges munkaerőpiac jöjjön létre. Ezzel, hogy ők adót fizetnek, nem az innovációt erő­sí­tik, hanem pont ellenkezőleg, mivel önök a segé­lye­zettek számát növelik, ezért oda fognak elmenni az adóforintok. Jól van ez így? Énszerintem nincs ez jól. Ezért gondolják meg, hogy az oktatásban továbbra is ugyanilyen elánnal akarnak‑e részt venni. Tehát el­sőd­legesen a tankötelezettség leszállítása, ami azt gondolom, nagy problémát jelentett.

A másik pedig a szakképzés rendszere. Azért mond­juk ki őszintén, hogy a szakképzés rend­sze­ré­ben olyan hiányosságok vannak, amellyel nagyon nehéz lehet szembenézni azért, mert éppen azokból a térségekből, amelyről beszélek, nem tudnak elke­rül­ni a szakképzési rendszerekbe. Még azoknak sem könnyű egyébként, akik nagyobb városokban van­nak. Biztosan Cseresnyés államtitkár úr mond majd egy-két fontos gondolatot, hogy ő hogyan fogja ezt a kérdést megoldani, mert eddig még nem sikerült neki megoldani ezt a problémát.

De azt gondolom, hogy ha a kormány komolyan gondolja, hogy a bér­kü­lönbségeket csökkenteni akar­ja a tagállamokon belül (sic!), akkor ezzel a kérdéssel azért kell fog­lal­koz­ni, mert nem tudnak ver­seny­képes szakmát sze­rez­ni azok a fiatalok, akik ‑ még egy­szer mon­dom ‑ az Ormánságban vagy Sza­bolcs­ban vagy Bor­sod­ban élnek vagy éppen Hevesben is, Észak-Ma­gyar­ország vagy Kelet-Magyarország tér­ségében, mert nincs lehetőségük erre. Ezért az alapvető belé­pés az elsődleges munkaerőpiacra az oktatáson és szakképzésen keresztül nincs biztosítva. Ezért tehát fontos lenne, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozzanak, mert különben nem látjuk a fiatalok jövőjét.

A felsőoktatásban is vannak most már, akik el­vé­gezték a főiskolát, egyetemet, főleg a roma szár­ma­zá­súakról beszélek most elsősorban, őnáluk ugyan­úgy nem lehet látni azt, hogy el tudjanak helyez­ked­ni, mert az előítéleteket nem tudták csökkenteni az el­múlt hét évben. Azt gondolom, hogy az önök lelki­ismeretén múlik, hogy a társadalom érzékenyítése megtörténik‑e vagy nem. Úgy nem lehet egyébként társadalmat érzékenyíteni és a kisebbségek felé egy kicsit is elvinni, ha Farkas Flóriánt ‑ újra vissza­térünk rá ‑ nem fogják számonkérni, mert csak az elő­ítéleteket növelik azzal, hogy nem kérik számon, hogy hova tette az 1,6 milliárd forintot akkor, amikor a „Híd a munka világába”, épp amiről beszélünk, a munka világába kellett volna integrálni vagy rein­teg­rálni nagyon sok roma embert. És Farkas Flórián meg­tehette ezt büntetlenül… (Egy tüsszentésre:) Egészségére, és igaz is. Megtehette büntetlenül ezt a dolgot úgy, hogy nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Nem szabadna ezt megtenniük, mert azt gondolom, hogy nagyon nagy hibát követnek el ezzel is.

Végül, de nem utolsósorban a leghátrányosabb helyzetűekről szeretnék mondani néhány dolgot, a cigányságon belül is a leglecsúszottabbakról. Nem tudom, tudják-e, kormánypárti képviselőtársaim, hogy Magyarországon hány cigánytelep található még ma? Nem. 550-600 cigánytelep található ma. És tudják-e, hogy ezeken a telepeken hányan laknak? Körülbelül 100-120 ezren; a 700 ezer romából 100‑120 ezren laknak. Esélyük nincs arra, hogy az oktatási integráció elinduljon, esélyük sincs arra, hogy a foglalkoztatásba valamikor is bekerüljenek, ha ezt a telepszerű környezetet nem számolják fel. Nem látom sem a költségvetésben, sem a szán­dék­ban, hogy ezzel a kérdéssel akarnának foglalkozni, és nemcsak a 47 ezer diákkal, aki kikerült az iskola­padból idő előtt, hanem ezzel a 120 ezer emberrel is kell foglalkozni. Persze, ezek között van idős is már. Az időst pedig úgy értsék, hogy az életkori korfa úgy néz ki, hogy abban a miliőben nem tovább, mint 45‑50‑60 évet élnek maximum a roma emberek. Van, akinek ez persze, jó, de azt gondolom, hogy nem lehet ezt megbocsátani, ha valaki úgy gon­dol­kodik, hogy majd a biológia megoldja ezt a kérdést.

Azért én azt gondolom, önöknek tenni kell va­la­mit, hogy ez a kérdés is terítékre kerüljön, mert ha kö­vetkezesek, akkor az oktatást, a szakképzést, a cigány­telepek felszámolását komplexen próbálják meg kezelni, és ha komplexen kezelik, akkor el lehet arról majd egy év múlva, kettő év múlva vagy akár öt év múlva beszélgetni, hogy hogyan is lehet a magyar­országi romák közösségét a munkaerőpiacra és az elsődleges munkaerőpiacra integrálni. Szándékosan nem említem most a közfoglalkoztatást, mert a közfoglalkoztatás nagyon fontos, és azt üdvözlöm minden esetben, viszont azt is látjuk, hogy most már csapdahelyzetben vannak, akik a közfoglalkoztatotti rendszerben több éve benne vannak vagy akár már egy évtizede is benne vannak. Nincs kiút abból.

A kiutat pedig önöknek kell megtalálni akár az oktatáson keresztül, a közfoglalkoztatáson keresztül vagy éppen az elsődleges munkaerőpiacon keresztül is. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

(20.50)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage