CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Teleki Képviselő Úr! Azért kértem szót, mert egyrészt megszólíttattam, hogy biztos, hogy reagálni fogok rá, az ön felszólalására, de azért is szerettem volna szólni, mert két nagyon fontos dolgot mondott, amire úgy éreztem, hogy reagálnom kell.

Az egyik az a gondolatsor volt, amikor a fiatalokról, a korai iskolaelhagyókról beszélt, a fiatalokról általában, főként a roma fiatalokról beszélt. A másik pedig, hogy számonkérte rajtunk ezt a telep­fel­szá­mo­lási programot. Azt hiszem, hogy akkor, amikor önök ezt programként meghirdették, 2002 után valamikor, nem igazán vezetett eredményre. Mert az, ha egy telepet felszámolunk, még nem megoldás, utána képzést kell adni, munkát kell adni, és önök ezzel a telepfelszámolási programmal nem sok eredményt értek el.

Azt hiszem, hogy komplexebben kell ‑ ahogy ön is mondta ‑ ezt a programot és az egész helyzetet megoldani és kezelni. Ezért szeretnék visszatérni a fiatalok problémájára, a korai iskolaelhagyók problémájára, a nem dolgozó és nem tanuló fiatalok problémájára, azért, mert abban szeretném például az ön segítségét kérni mint szakpolitikus is, hogy hívja föl az ebben érdekeltek figyelmét, családtagok, környezet figyelmét arra, hogy Magyarországon van egy nagyon komoly program, amely most már hosszú ideje megy, az ifjúsági garanciaprogram, amely pontosan azoknak a fiataloknak szól ‑ nemcsak roma, hanem minden fiatalra vonatkozik ‑, akik nem dolgoznak, nem tanulnak és 25 év alattiak.

Ugyanis ezeket a fiatalokat ebbe a programba bevonjuk. Aki képzést igényel és képzést tud kapni és a képzés segít, azt képzésbe vonjuk. Akinek munkát tudunk szerezni e program keretén belül, munkát szerzünk nekik. Több tízezer fiatalt vontunk be eddig ebbe a programba. Ha jól emlékszem, 16 ezer azoknak a száma, akik már munkát találtak, és körülbelül ilyen nagyságrendben vannak azok, akik képzésben vannak, és 40-50 ezer főt vontunk az eddigi programokba be, tehát van olyan program, aminek a segítségével ezeknek a fiataloknak a helyzetén lehet segíteni.

Ebben kérném a segítségüket, hogy ezt a programot ismertessék, hívják fel a figyelmet, hogy ne segélyért menjenek ezek a fiatalok, hanem munkát vagy képzést keressenek. És ezt mindenhol, minden megyében, minden járásban el lehet érni. Mindenhol rendelkezésre állnak a kormányhivatal munkatársai, akik e program keretén belül dolgoznak, hogy a megfelelő felvilágosítást és a fiatalok segítését megtegyék.

Ezenkívül természetesen vannak más programok is, amelyek kimondottan az iskolához köthetők. A Híd-program kapcsán szeretném megemlíteni, hogy működik, segíti azokat a fiatalokat, akik esetleg nehezen végzik vagy nehezen végezték el az általános iskolát és egy szakképzésben vesznek részt, ezeket ön is tudja. Úgyhogy ebben kérném a segítséget, hogy ne csak egymásnak szemrehányást tegyünk, hogy mi történt vagy mi nem történt az elmúlt időszakban, hanem a közös cél, ezeknek a fiataloknak a jobb életben való reménynek a visszaadását vagy éppen ténylegesen jobb élet biztosítását azzal, hogy munkát kapnak és tanulhatnak, biztosítsuk egy közös munka eredményeképpen. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage