HEGEDŰS LORÁNTNÉ (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Nagyon sajnálom, hogy Rétvári Bence államtitkár úr elment, miután egy ordas nagy hazugságot a képünkbe vágott, ezért most csak a távollétében tudok neki válaszolni, ezek a Tiszavasvárival kapcsolatos méltatlan megjegyzései voltak, miszerint ott nem történt bérfejlesztés. Elmondanám, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelése miatt Tiszavasvári ebben az évben 100 millió forinttal többet fizet ki bérként ‑ az már egy másik kérdés, hogy ebben mennyiben segít neki a kormányzat. Mondanám, hogy csakúgy, mint az összes többi településnek, semennyire nem segít. Ugye, ma hallottunk valamifajta ígéretet egy másik államtitkártól, őszintén nagyon kíváncsi vagyok, mikor fog ez realizálódni, csakúgy, mint a polgármesterek és alpolgármesterek béremelése tekintetében, hiszen azt is a törvény erejénél fogva meg kellett emelni, és ott is megígérte a kormányzat, hogy ezt a bértöbbletet mindenhol oda fogják adni. Mit gondolnak, odaadták? Nem adták oda. Eltelt már három hónap ebből az évből, de a kormányzat még mindig nem segített semmit.

Na, de amit akartam volna mondani, az igazából a következő: a bérunió, kérem tisztelettel, megvalósult már bizonyos értelemben, méghozzá maga Orbán Viktor oldotta meg, úgy, ahogy egyébként ma délelőtt mondta, hogy nem kell várni Brüsszel segítségére, itthon, Magyarországon kell megoldani, és sikerült is neki megoldania. A megoldás a következő: hogyha a közalkalmazotti bértáblát tekintjük (Felmutatja.), azt kell hogy lássuk, hogy lett légyen az egy középfokú végzettségű pályakezdő vagy egy szintén pályakezdő, de egy doktori végzettségű ember, ugyanannyit keres Magyarországon ‑ igen, megvalósult a bérunió ‑, vagy legyen az egy középfokú végzettségű pályakezdő vagy egy nyugdíj előtt álló közalkalmazott, ugyanannyit keres, mindannyian 161 500 forintot visznek haza bruttóban. Én azt gondolom, hogy ez az a szégyenletes minimális életpályamodell, amit a Fidesz kínál, méghozzá olyan értelemben, hogy minimális bért keresnek egész életükben ezek az emberek ‑ még egyszer mutatnám a közalkalmazotti bértáblát (Felmutatja.) a 2017. évi költségvetési törvényből ‑, és nemcsak hogy a minimális bért kapják, de majd aztán 40 év után, nyugdíjba menvén minimális nyugdíjat kapnak, és így aztán a minimális életet élik le, amit a Fidesz kínál számukra.

Ez az a gondolkozásmód, amit mi semmiképpen nem tudunk elfogadni, már csak azért sem, mert ezek a problémák, ezek az álmegoldások, amelyeket Orbán Viktor kínál nekünk, valójában ott helyben, lent a vidéki Magyarországon igen nagy bérfeszültséget szülnek munkavállaló és munkavállaló között, noha egyébként nem az ő hibájuk, hanem éppen a tör­vényhozásnak a rendkívüli sajnálatos hiányossága, hogy ez a dolog kialakulhatott, és még egy dolognak: annak a cinizmusnak, tegyük hozzá, amit az Orbán-kormány hordoz most már nyolc, illetve kilencedik éve, nevezetesen hogy a szégyenteljes IMF-pak­tum után, noha már úgymond megvívtuk a mi kis szabadságharcunkat az IMF-fel és az EU-val, még mindig, kilenc éve ugyanannyi a köztisztviselői illetményalap. Ugyanaz a logika a közalkalmazotti bértábla esetén és a köztisztviselők esetén is, hogy egy fillért nem hajlandóak elmozdulni. Vajon miért nem? Az IMF-fel kötött szerződésünk e tekintetben már minden ponton érvényesült, mindent visszafizettünk. Orbán Viktor ugye azt mondta egy fél évvel ezelőtt, hogy minden magyar család bontson egy üveg vörösbort, mert már minden fillért kifizettünk az adósságból, akkor miért kell továbbra is betartani ezeket a diktátumokat?

Még egy dolgot szeretnék ezzel kapcsolatban elmondani: a munkaerőhiányt pedig az okozza, hogy ezt az emberek nem tudják hovatovább vállalni, és igen, azok az emberek, akiket a nemzet napszámosaiként emlegetünk, nem itthon teszik a dolgukat mint pedagógusok vagy mint közalkalmazottak, köztisztviselők, hanem valóban napszámosként nyugati országokban dolgoznak. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage