CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Volner Képviselő Úr! Kénytelen vagyok reagálni, bár a közfoglalkoztatás ügye nem a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozik, ahogy ön is említette a felszólalásában, de van némiféle rálátásunk erre a területre és az ott folyó munkára.

Először is szeretnék egy jelentős tévedést kiigazítani: nem 360 milliárd forint, hanem 310 milliárd forint, és azért kértem szót, hogy megnyugtassam, hogy a közfoglalkoztatás ügyével sokan foglalkoznak, foglalkoznak a BM szakemberei, és foglalkozunk mi is, ugyanis bizonyára hallotta azt, hogy március 20-án, ha jól emlékszem, megjelent egy kormányrendelet, amely a közfoglalkoztatás létszámát szeretné csökkenteni azokkal az emberekkel, akik az előbb említett, Tilki képviselő úr által is említett profiling segítségével alkalmasak arra, hogy az elsődleges munkaerőpiacon elhelyezkedjenek vagy nagyon gyorsan, vagy egy kis segítséggel.

(21.10)

Éppen azért, mert az a bizonyos jelentős verseny, ami kialakult a munkaerőpiacon, így mérsékelhető, így enyhíthető, hogy innét, a közfoglalkoztatásból minél több dolgozni akaró és az elsődleges munkaerőpiacra kimenni tudó ember minél előbb elhelyezkedjen.

A másik, ami miatt szót kértem, és a közfoglalkoztatással kapcsolatos, mert megütötte a fülemet az, hogy nem tudja senki sem kimutatni azt, hogy milyen hasznos munkát végeznek a közfoglalkoztatásban dolgozó emberek, nincs központi koncepció. Én ezt cáfolnám, de szerintem tegye fel a BM-nek bármikor, bármelyik ülésnap alkalmával a kérdést, és biztos, hogy válaszolni fognak rá, hisz olyan jellegű tevékenységeket végeznek, például a szociális szövetkezetek keretein belül, amelyik a közétkeztetésre termel alapanyagot, vagy éppen bizonyos építkezéseket kisebb-nagyobb településeken elvégeznek. Tehát van koncepció és van eredmény is.

Természetesen ennek hatékonysága és kimutathatósága valószínű, hogy nem egyforma az ország különböző területein vagy különböző településein. Úgyhogy én azt hiszem, hogy azt a szerepét a közfoglalkoztatás, amire bevezettük, betölti, folyamatosan tölti be ezt a szerepet, éppen azzal, hogy kibocsátja azokat az embereket az elsődleges munkaerőpiacra, akik el akarnak helyezkedni és el is tudnak ott helyezkedni.

Másrészt olyan munkát végeznek az emberek, amelyek egyik-másik településen jelentős pozitív változást tudnak eredményezni, és tudnak felmutatni olyan eredményeket, amelyek mutatják azt, hogy ennek a foglalkoztatási formának is van értelme, és azt, hogy lépni kell a kormánynak, mert nem ragadhatnak sokan benn a közfoglalkoztatásban, és ez a körülbelül 200 ezer fős közfog­lal­koz­tatotti létszám már sok, mert szükség van a magyar gazdaságnak a dolgozó kezekre. Ezért hozta a kormány azt a rendeletet, ami mondom: március 20-a után is megismerhető, és éppen azokon a programokon dolgozunk, aminek a segítségével 50-60-70 ezer embert az elsődleges munkaerőpiacra át tudunk vezetni. Köszönöm a figyelmüket.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage