DR. VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Pócs képviselőtársamnak mondanám, hogy szerintem érdemes akklimatizálódni egy ilyen politikai vita kapcsán, és nem feltétlenül az előre leírt és idehozott, egyébként a köztévé híradójába akár beférő véleményeket is elmondani. Nem fogalmaznék ennél durvábban, hanem csak annyit kérnék öntől, hogy legközelebb értő figyelemmel kövesse az elhangzottakat, mert akkor több lehetőségünk lesz párbeszédet folytatni egymással, és abból talán még kijön valami, ami végül is egy ilyen vita értelme is lehetne.

Ennek jegyében ajánlanék önnek megfontolásra néhány adatot, ami lehet, hogy egy más irány lesz, mint amivel ön a lelkivilágát nyugtatni tudja, mert nem a 2010 előtti időszakról szól, mégis két időpontot összehasonlít, 2013-at és 2016-ot a magyarországi régiók versenyképessége szempontjából az Európai Unióban.

(22.00)

Ugye, már említettem korábbi felszólalásomban nemegyszer, hogy mindegyik magyar régió jelentősen rontott a versenyképesség szempontjából. Abban meg talán megegyezhetünk, hogy végül is dönthet egy kormány, egy politikai erő nagyon sokféleképpen bérekről, nagyon sok mindent dönthet, de hosszú távon a versenyképességünk határozza meg azt, hogy milyen gazdasági fejlődés van ebben az országban, és milyen bérek vannak ebben az országban. Na, itt három paramétert hasonlítottak össze. E szerint az egészségügy mutatójában az utolsó 10 régió között, 263 régiót hasonlítottak össze, 4 magyar régió található. Észak-Magyarország a 263 régióból az utolsó előtti.

(Az elnöki széket dr. Hiller István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Az oktatás kapcsán a PISA-jelentés elég egyértelműen romlást mutatott. Azt meg, hogy éppen egyetemet zárnak be Magyarországon, már nem is kommentálnám.

Az innováció mint harmadik paraméter kapcsán pedig csak az „elkutatni” szólást hoznám ide. A kutatás-fejlesztési pénzek lenyúlására mondják ezt a szót egyes újságcikkek szerint. Hiszen az innováció tekintetében, a K+F-ben iszonyatos lemaradás van. Nem oda kerülnek a források, ahová valóban kellene, viszont nagyon-nagyon komoly források tűnnek el az erre vonatkozó pályázatok tekintetében. Ezekre, ha tudna válaszolni, megköszönném. Köszönöm szépen, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage