DR. VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Bányai képviselőtársam ihletett hozzászólásra újból. Az ígérgetésről beszélt és arról, hogy nem kellene ezt tenni, mert milyen költségvetési kihatásai vannak a béremelési ígéreteknek.

Megfordítanám a helyzetet. Azt értem, hogy az elmúlt órák meddő vitái után nehéz fordítva végiggondolni a dolgot, de szerintem a következő a helyzet. Itt vagyunk országgyűlési képviselők párthovatartozástól függetlenül. Szerintem az a helyzet van, hogy ha nem lesz egy drasztikus béremelési folyamat most a következő években Magyarországon, akkor szétesik a társadalom, a magyar családok ellehetetlenülnek, tovább fog erősödni az elvándorlás Nyugat-Európába, és a gazdaságra is nagyon negatív hatással lesz ez. Lehet, hogy csak akkor fogják érdemben érezni, amikor az európai uniós források már nem ilyen arányban vesznek részt a gazdasági növekedésben, de ez a helyzet mégiscsak így van. De megfordítom: szerintem kinek szociális érzékenységből, kinek a magyar családok iránti érzékenységből, kinek gazdasági okokból, de minden képviselőnek ideológiától függetlenül a zászlóra kellene tűzni, hogy nagyarányú béremelésekre van szükség.

Nem beszélve arról, hogy egyébként minden béremelésre fordított forint 40 százaléka nagyjából visszajön fogyasztásban vagy egyéb adóbevételekben a költségvetésbe, különösen akkor, ha az alsóbb decilisekbe megy ez a pénz. Tehát át kell rendezni az adópolitikát valóban, fentről lefelé, felül a milliós jövedelmekkel rendelkezőket komoly adóval kell terhelni, alul pedig a minimálbért adómentessé kell tenni, hogy ott valóban nőjön a bér. De vissza kell szorítani a korrupciót, a feketegazdaságot, és végre azokra a kérdésekre is választ kellene adni, amelyekre nem adnak választ, hogy a versenyképességi paramétereket mikor fogjuk már erősíteni az oktatás, az egészségügy helyzete és az innováció tekintetében. Pedig ezek alapoznák meg hosszú távon a magyar gazdaságot, ezáltal a munkabérek emelését. Köszönöm, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage