DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinet­iroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Május 8-a ügyében engedje meg, tisztelt frakcióvezető úr, hogy elmondjam, hogy mi egy erős Európában va­gyunk érdekeltek, de Európa csak akkor lehet erős, ha épít azokra az értékekre, amelyek alapján az eu­rópai integrációt elindították. Akkor lehet erős, ha továbbra is épít a szabadságra mint értékre, épít a hagyományaira, és képes megvédeni a közösségeit. Tehát mi egy erős Európát szeretnénk, de ebből más következtetést vonunk le. Mert azt nem fogjuk eltit­kolni ‑ önökkel ellentétben ‑, hogy az Európai Unió egyes területeken reformra szorul. Azért kell megre­formálni az elhibázott és nem a lényegre összponto­sító brüsszeli politikát, hogy Európa továbbra is a világ legjobb helye maradhasson. A kormány ezért indított nemzeti konzultációt, amelyben egyébként már több mint kilencszázezren vettek részt, a pénteki összesítések szerint. Szeretnénk, ha Európa továbbra is erős maradhatna.

(9.20)

Az ön felszólalását ugyanakkor számos olyan kö­rülmény árnyékolta be, amelyek azt bizonyítják, hogy az MSZP-nek egyáltalán nincs erkölcsi alapja arra, hogy más pártokat európai értékekből kioktas­son. Mindenekelőtt úgy plakátolják tele az országot a „Fizessenek a gazdagok!” jelszóval, hogy közben a vezetőik meg nagy tételben dőzsölnek. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje például korallzátonyokon búvárkodik, milliós órát hord, és amint a napokban egy baloldali lap is megírta, több száz négyzetméter­nyi ingatlanrészt tagadott le a vagyonnyilatkozatá­ban. No, ez az igazságtalan, tisztelt frakcióvezető úr! (Dr. Apáti István: Ugyanaz, mint a Tóni!) Déjà vu érzésünk van. (Folyamatos zaj. ‑ Az elnök csenget.) A 2014-es választás előtt olyanok meneteltek az éh­ségmenet élén, akikről később kiderült, hogy száz­milliókat parkoltattak külföldi számlákon.

Aztán nézzük a kormányzati elképzeléseiket! Ezekről keveset tudunk, de amiket tudunk, az elég szörnyű. Az adóemelési tervek kontúrjai egyre világosabban látszódnak. Az önök miniszterelnök-jelöltje például a múlt héten egy tévéműsorban többtucatnyi olyan vállalkozóra hivatkozott, akik szívesen beletörődnének abba, hogy több adót kelljen fizetniük. Ezzel szemben mi biztosak vagyunk abban, hogy a vállalkozók és úgy általában Magyarországon a munkából élők hallani sem akarnak adóemelésekről. Azért nem, mert amikor a baloldal igazságosságra és a gazdagokra hivatkozik, akkor nagyon jól tudjuk, hogy végső soron majd úgyis a bérből és fizetésből élők húzzák a rövidebbet, a gyermekeket nevelő középosztályon csattan majd az ostor.

Aztán ott vannak a korrupciós ügyek. Akinek bármilyen illúziója lenne a szocialistákkal kapcsolatban, az nézze meg, hogy mi folyik Szegeden, nézze meg például a Szeviép-botrányt, ahol 11 milliárd forintnak kelt lába, 433 alvállalkozót rövidítettek meg. A szálak Botka Lászlóig és Ujhelyi Istvánig vezethetnek. És még a parkolókártyákkal is üzleteltek, ami nem fordulhatott volna elő Botka László tudomása nélkül. Meg is indult az eljárás ebben az ügyben.

Tisztelt Frakcióvezető Úr! Nem gondoltam volna, hogy valaha itt egy DK-s közleményt, egy DK-s nyilatkozatot fogok idézni, de nem véletlenül írta Gréczy Zsolt azt, hogy Botka László, akit önök az emberek figyelmébe ajánlanak, háromszor, azaz háromszor szavazta meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnökségét, ebből kétszer az őszödi beszéd után. Ebből is látszik, hogy az MSZP most egy olyan politikust ajánl az ország figyelmébe, aki minden egyes porcikájában szimbóluma a 2002 és 2010 közötti országromboló baloldali kormányzásnak, és egyébként tevékeny részese is volt annak. Úgy hiszem, hogy ezt nemcsak mi, hanem a választók is jól tudják, és ennek megfelelően járnak majd el 2018-ban. Egyébként így jártak el a tegnapi napon is Debrecenben, ahol a Fidesz jelöltje több mint tízszer annyi szavazatot kapott, mint a szocialista jelölt (Dr. Varga László: És mi volt Zuglóban?), aki nem érte el az 5 százalékot sem. Nem tudom, hogy ilyen irányú változásra számítottak-e, de már működik a Botka-hatás. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage