DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Kocsis István­nak, azt gondoltuk már páran ebben az országban, hogy lefőtt a kávé, de nem főtt le a kávé, mert ezek szerint önnel pezsgőzhetett az ön beiktatása után, és azt gondolom, ez önmagában egy botrány, hogy megtörténhetett. Ugye, arról a Kocsis Istvánról van szó, aki ellen jelenleg is büntetőeljárás folyik, és akit egyes fideszes körök most már az ön helyettes állam­titkáraként emlegetnek. Egyrészt kérem, erősítse meg vagy cáfolja meg, hogy ez így lesz-e.

De emlékezzünk egy kicsit, hogy ki ez a Kocsis István. Az ő személye ugyanis arra bizonyíték, hogy a Fideszt morális értelemben semmi sem különbözteti meg a bukott baloldaltól, önök teljes mértékben össze vannak fonódva. Kocsis István ennek az össze­fonódásnak az egyik letéteményese. Emlékezhetünk a Tocsik-botrány idejére, amikor az ÁPV Rt.-nek volt a vezérigazgató-helyettese, majd a vezérigazgatója. Egy korszakkal később már a Heti Válasz arról írt, hogy a BKV vezérigazgatójaként 2009-ben Kocsis látta el dokumentumokkal a Fideszt a kétharmad megalapozásához hozzájáruló Hagyó-ügyről, amit utóbb ugyan nem sikerült jogerős bírósági ítéletté transzformálni.

De önök nem csak kétszer kaphattak jelentős segítséget az elvben a szocialisták szolgálatában álló Kocsistól. Kocsis István MVM-vezérigazgató volt 2006-ban, és ekkor volt az, hogy ő személyes tanácsadóként maga mellé vette Baji Csabát, Orbán Viktor és Tiborcz István bizalmasát. 2013-tól pedig a hírek szerint maga Kocsis közvetített Orbán és a Roszatom vezetői között, és 2014-ben ennek az ered­ménye lett a paksi szerződés.

Kocsis Istvánnak egyébként a szó szoros ér­tel­mé­ben is sok van a rovásán. A jelenleg is zajló el­já­rás­ban ‑ szeretném önt emlékeztetni arra, hogy ‑ a vád szerint az állami MVM-ből az ő elnök-ve­zér­igaz­gatósága idején tízmilliárdok tűntek el nyomtalanul kamuszerződések révén. A Mrs. Kocsis-ügyre is emlékszünk, feleségét egyszer már elítélték, és most új eljárásban keresik a pénzt és keresik a tetteseket, Kocsis István is gyanúsított, aki ott ült bent ön mögött a páholyban.

Az a tény, hogy Kocsis István ott lehet a paksi bő­vítés felügyeletének kormányzati átszervezésénél, azt gondolom, minden korábbi feltételezésnél vilá­go­sab­ban mutatja, hogy miről szól a paksi beruházás, az adófizetők joggal aggódnak. (Az elnök a csengő meg­kocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Szeretném tudni, hogy a jelenleg hűtlen kezeléssel vádolt ember mit keresett az ön beiktatásán az ön páholyában.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage