POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2016. december 28-án jelentetett meg uniós eljárási rend szerinti nyílt közbeszerzési eljárásokat a szúnyoggyérítési feladatok ellátására, ezenkívül a központi szúnyoggyérítés megszervezésével és ellenőrzésével összefüggő szakértői feladatok ellátására. A pályázatok elbírálása jelenleg folyamatban van, és amennyiben érvényesek a pályázatok, várhatóan május végén szerződéskötésre kerülhet sor.

(Az elnöki széket Jakab István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

A szúnyoggyérítési program hatékony, folyamatos ellátásának biztosítására ’17. január 1. napjától a hivatásos katasztrófavédelmi szerv, központi szerv vezetőjének a feladata a feladat irányítása. 2017-től bázis jelleggel a költségvetési törvény 1 milliárd 483 millió 800 ezer forintot ír elő a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság számára. Tájékoztatom tisztelt képviselő urat, hogy 2016-ban a szúnyoggyérítéssel kapcsolatban az önkormányzatoktól, illetve egyéb szervezetektől hivatalos panasz nem érkezett a katasztrófavédelemhez.

2017-ben a koordinált biológiai szúnyoggyérítést legfeljebb 25 ezer hektár légi szúnyoggyérítést legfeljebb 470 ezer hektár földi és kémiai szúnyoggyérítést legfeljebb 340 ezer hektár területen tervezünk elvégezni. A biológiai gyérítés arányát az elmúlt évekhez képest növelni kívánjuk, de a tényleges területnagyságot, a kivitelezési módot a közreműködő szakértők folyamatos felmérése alapján lehet majd meghatározni. A kémiai gyérítés hatóanyaga a mezőgazdaságban és a tárolt élelmiszernövényekben semmiféle káros hatást az emberekre nem fejt ki.

Az elmúlt években a hivatásos katasztrófavédelem, valamint a közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott szakértői monitoringtevékenységet ellátó cégek végezték a kivitelezés ellenőrzését. Ebbe beletartozik a munka indokoltságának meghatározása és a terület kijelölése is.

Köszönöm a szót. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage