DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Mi azt szeretnénk, ha tízből tíz magyar fiatal olyan szakmát, olyan képesítést szerezne, amivel rögtön el tud helyezkedni és a szakmájában tud tevékenykedni, amely a képességeihez a legjobb mértékben illik. Olyan mondatokat pufogtat, képviselő úr, amelyeknek nincsen alapja, hogy egyre több a tandíjas képzés. Nincs tandíj. Egy népszavazással eltöröltük a tandíjat (Dr. Szél Bernadett: Hagyjuk már!) Magyarországon. Forráskivonás van a felsőoktatásban ‑ évről évre növekszik a felsőoktatásban többféle soron is a felhasználható összegek mértéke.

A kormány korlátozza a gimnáziumi jelentkezések számát ‑ nem korlátozza a gimnáziumi jelentkezések számát, tisztelt képviselő úr, a kormány, sőt ha nemcsak gimnáziumról beszél, hanem érettségiről beszél, az idei évben, a 2016-17-es tanévben 32 689-cel több kilencedikes tanulónak van lehetősége érettségit szerezni pontosan azért, mert az új szakképzési rendszerben önök a szakma megszerzését követő két éven belül érettségit is tudnak szerezni. Tehát 32 689-en vannak, akik közelebb vannak az érettségihez, és közelebb vannak ahhoz, hogy felsőfokú végzettséget tudjanak szerezni.

Önök mindig a felsőoktatásnál csak a bemeneti számokat nézik, sohasem a kimenetit. Azt sosem veszik figyelembe, hogy 30 százaléka, bizonyos képzéseknél akár 40 százaléka a diákoknak a képzési idő alatt eltűnik. Ez a lemorzsolódás vagy végzettség nélküli iskolaelhagyás esete, amikor elkezdi valaki, de az egyetemen jön rá, hogy igazából nem erre a szakra jött, vagy túl kemények a feltételek, nem tud ezeknek megfelelni. A mi célunk, hogy a lemorzsolódást a lehető legalacsonyabb szintre vigyük, és úgy lehet a diplomások számát növelni Magyarországon, ha nem tűnik el az öt év alatt az egyetemi hallgatók egyharmada. Ha itt már csak egyharmadnyi sikert elérünk, az már 10 százalékos diplomásnövekedést jelent Magyarországon, minden más országban is erre törekszenek.

Tisztelt Képviselő Úr! Ha már ön európai összehasonlításokat hozott, az Európa 2020 stratégiában Magyarország azt vállalta, és az a közös európai vállalásunk, hogy a felsőfokú végzettségűek számát 30,3 százalékra fogjuk emelni. Ezt már teljesítettük, hiszen Magyarországon ez már 33 százalék, úgyhogy igyekszünk még magasabb számokat is hozni, mint ami az Európa 2020 stratégiában szerepelt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage