POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban 2010-ben, amikor a Fidesz-KDNP kormányozni kezdett, akkor azzal kellett szembesülni, hogy a gazdaság az összeomlás szélén állt. Magyarország nemzetközi hitelintézetektől kénytelen volt pénzt koldulni. Ezzel a gazdaságpolitikával, ezzel a lefelé vezető spi­rállal kellett szembenéznünk, és egy olyan gazdaságpolitikát létrehozni, amely visszaadja a reményt az embereknek, visszaadja a reményt az em­bereknek a munkában, visszaadja a reményt abban, hogy alkotómunkával, szorgalommal előre lehet jutni az országban.

A közfoglalkoztatás rendszerét mindig is egy átmeneti rendszernek gondoltuk, és ma is azt gondolom, hogy a közfoglalkoztatás mind időben, mind létszámában egy átmeneti lehetőség, egy átmeneti segítség, amely lehetővé teszi azt, hogy azok az emberek, akik az elsődleges munkaerőpiacról kiszorulnak, rendszeres foglalkoztatásban, a saját tevékenységükkel, a közösségük építéséhez hozzájárulva valós munkát végezzenek, hozzájárulva ahhoz, hogy a rendszeres foglalkoztatás során nem zökkennek ki abból a társadalomnak fontos, szükséges napirendből, amely a munkavállalásnak alapja. Fontosnak tartom azt, hogy ezek az emberek nem segélyből élnek, nem arra szorulnak rá, hogy kuncsorogjanak azért, hogy valamiféle támogatást kapjanak, hanem a munkájukért kapott jövedelemből gazdálkodhatnak.

A gazdasági helyzet megváltozásával lehetőség van arra, hogy mind többen kerüljenek vissza az elsődleges munkaerőpiacra, és az elsődleges munkaerőpiacra való visszatéréshez a közfoglalkoztatás is megadja a segítséget, megadja a lehetőséget abban, hogy a közfoglalkoztatásban dolgozók is részt vehessenek az elsődleges munkaerőpiacon.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage