DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Elnök úr, nagyon szépen kérem, hallja meg a szavaim. Az előterjesztésről szeretném elmondani, hogy egy péntek délelőtt ennek kifejtésére rendkívül jó lehetőség van.

Ami az előterjesztés szűken vett tartalmát illeti, az az, hogy azzal együtt, hogy a babakötvény kiterjesztését, mivel ezt egy MSZP-kormány indította annak idején el, és nagyon fontosnak tartjuk a gondozását, kiterjesztését, egy kicsit, hogy mondjam, kampányízű, hogy kevesebb mint fél évvel a választás előtt kerül kiterjesztésre a határon túli magyarokra. Azzal együtt, hogy én személyemben rendkívüli módon elkötelezett vagyok a határon túliak iránt, különösen erdélyi, székelyföldi testvéreink iránt, már csak azért is, mert a családom névadó tagja is Székelyföldről jött el több mint 200 évvel ezelőtt, és ma is személyesen is támogatok felsőfokú tanulmányaiban egy diákot, aki erre rászorul.

Azzal együtt, Romániában nincs tandíj. Mondjuk, szorosan vett tandíj Magyarországon sincs, és azon keresztül kapcsolódik a babakötvényhez, hogy a babakötvény felhasználásának szigorítása, leszűkítése az oktatási célú felhasználást is tartalmazza. Itt azért szeretnék kritikával élni, hogy Magyarországon nem tandíjnak hívják, hanem költségtérítéses tanulmányoknak, de sajnos a felsőoktatásban részt vevők több mint fele kénytelen tandíjat fizetni. Azaz kiszámlázzák neki a költségtérítést, ami félévenként 300 ezer forint körül van.

Tehát, ha valaki optimális esetben az egészet fel tudja venni, és ne adj’ isten, tandíjas tanulmányokat folytat, akkor jó esetben egy fél évre is elegendő, amit 18 éven keresztül összerakosgat a babakötvény keretében. Ezzel csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy van mit tenni. Ha a költségvetés arányait az ország fejlődésének szem előtt tartásával raknák össze, akkor az oktatásra, felsőoktatásra sokkal többet kellene áldozni. A taót, amiről úgy gondolják, hogy magánpénz, mi biztosak vagyunk benne, hogy közpénz, mert ha nem tao formájában adnák oda sport- és egyéb célokra, akkor az a költségvetés bevétele lenne… ‑ tehát taóból ugyanannyit költenek el, engednek el a költségvetésből, mint amennyit felsőoktatásra fordítanak.

Úgy gondolom, ezen mindenképpen változtatni kell. Az ország jövője, a mai fiatalok oktatási támogatása sokkal többet érdemel. Ez az arány, hogy körülbelül a felsőoktatás fele tandíjas, azaz költségtérítéses, meglátásom szerint tarthatatlan, ez ellentétben van a jövőről való felelős gondolkodással. Köszönöm szépen. (Bangóné Borbély Ildikó tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage