Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mivel a mai nap folyamán még egyetlen napirend kapcsán sem bontakozott ki értelmes szakmai vita, ugyanakkor most egy felkészült államtitkárral állunk szemben, aki ezt a területet legalábbis átlátja, és professzionális szakértője, én szeretném még egyszer kihangsúlyozni, hogy konkrét választ várunk azt illetően, hogy a Nemzeti Eszközkezelő konstrukciója ismeretében mi az az akadály, ami miatt a letelt határidő után ne vásárolhatnák vissza a saját ingatlanjukat azok, akiknek a fizetőképessége helyreállt. Tudom, hogy elenyésző számban vannak sajnálatos módon ilyen károsultak, ugyanakkor még egyszer hangsúlyozom: most szakad a nyakunkba az, hogy elkezdenek lejárni azok a határidők, amelyeken belül visszavásárolhatták az ingatlantulajdonukat ezek a szerencsétlen emberek.

Érdeklődöm tehát, hogy van‑e olyan akadály, létezik‑e olyan gát, amely afelé mutat, hogy ezt ne tehessék meg a jövőben. Ha viszont nem, akkor Magyarország Kormányát egyértelműen arra szólítjuk fel, hogy törölje el ezt a határidőt, vagy legalább tolja ki olyan belátható szintre, akár tíz évre, tizennégyre, hogy érdemi elmozdulást tudjunk elérni abba az irányba, hogy az önhibájukon kívül kisemmizett emberek vissza tudják szerezni a saját életterüket, a saját tulajdonjogukat, a saját ingatlanjukat, házukat, lakásukat.

Ennél nagyobb dolgot nehéz elvenni ugyanis egy családtól, talán csak a családtagjait. Viszont ha egy kormánynak hatalmában áll és lehetőségei vannak ebbe az irányba bármilyen lépéseket tenni, akkor kérem, hogy ezt tegye meg, sőt nem kérem, nyilván fel is szólítjuk önöket erre, hiszen mindenféle eszköz rendelkezésre áll annak érdekében, hogy ezen embertársaink közül minél többük számára nem a mentőövet, hanem a lehetőséget kinyújtsuk a tekintetben, hogy vissza tudják szerezni a korábbi életüket, legalább azt, ami megmaradt belőle. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage