DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: …és annyi újdonság van a múlt hét óta, hogy a plenáris ülésen is döntés született azokról a tervekről, amelyekről szó van. Innentől kezdve ez az Európai Parlament hivatalos álláspontja. (Németh Szilárd István: Így van!)

Lássuk egészen pontosan, hogy miről van szó! Felső létszámkorlát nélküli, kötelező elosztási eljárásról (Z. Kárpát Dániel: Nem mond igazat!) a már Európában lévő bevándorlókra vonatkozóan, és világosan szerepel ebben a rendeletben, amit elfogadtak az Európai Parlamentben, hogy elsősorban azokba a tagországokba irányítanák ezeket a bevándorlókat, akik eddig szerintük kevés (Dr. Szél Bernadett: A rendelet a kormánynál van?) bevándorlót fogadtak el. Az is világosan szerepel a szövegben, hogy az ellenőrzéseket nem a belépési országokban, hanem a célországokban, tehát itt, a mi országainkban kellene lefolytatni. Mindezek mellé megkönnyítenék a családegyesítéseket, és bevonnák az eljárásokba a sokat kritizált, átláthatatlan hátterű NGO-kat.

Mi rendkívül felelőtlennek tartjuk, hogy az egyes uniós vezetők nem Európa határait akarják megvédeni, hanem a saját elhibázott politikájuk következményeit akarják azon országokra hárítani, akik a kezdetektől fogva felhívják a figyelmet a veszélyekre, és nemet mondanak a betelepítési kvótákra. Botrányos az, hogy az az ellenzék, amelyik az elmúlt években rendre letagadta ezeket a terveket (Dr. Rétvári Bence: Így van! Most is tagadja!), most is ezt teszik (Dr. Szakács László: Ti jártok oda!), idehaza letagadták, Brüsszelben pedig megszavazzák. Tisztelt képviselő asszony, az ön képviselője, akit önök Brüsszelbe delegáltak, azt mondta, hogy nem tud más megoldást elképzelni a válság megoldására, mint a kötelező kvótarendszer bevezetését. (Z. Kárpát Dániel: Én utálom Sorost, de a te stílusod legalább annyira!) Ez az önök álláspontja. (Nagy zaj. ‑ Dr. Szél Bernadett: Soros György mit mondott?) Kint az egész ellenzék ezt megtámogatja. Támogatta az MSZP, nézzék meg a jegyzőkönyvet! Támogatja az LMP. (Dr. Szél Bernadett: Hazudtok! Reggeltől estig hazudoztok! ‑ Gyöngyösi Márton: Navracsicsot meg kellene győzni a Soros-tervről! ‑ Nagy zaj.) Említettem a nyilatkozatot is. Sajnos a Jobbik is beállt ebbe a sorba.

És hogy mi várható ezek után? Kezdődik egy háromoldalú egyeztetés az uniós intézmények között, jellemző módon a nyilvánosság teljes kizárásával. Ezt a botrányos tervet csakis a tagállamok tudják kisiklatni (Z. Kárpát Dániel: Küldj már egyet a tervből, légy szíves!), de ehhez kellő állampolgári támogatás kell. Na, ezért fontos az, hogy minél többen vegyenek részt a nemzeti konzultációban. Szeretnénk ezúton is köszönetet mondani mindazoknak, akik már elmondták a véleményüket, és azoknak is, akik ezután fogják tenni. (Dr. Apáti István: És azoknak, akik nem?)

Nemrég valóban értesültünk arról, hogy maga Soros György is nyilatkozott; miközben az Európai Parlament az ő javaslatainak egy részét hajtja végre, erről szól a múlt heti szavazás, ő a magyar kormányt támadja. Színre lépése azt bizonyítja, hogy tovább fokozódik a nyomás Magyarországon, frontális támadást indítanak azok, akiknek nem tetszik többek között hazánk bevándorláspolitikája. Az aktivisták után most a milliárdos személyesen is beszállt a küzdelembe. Ebből azt látjuk, hogy az igazi politikai csata csak ezután kezdődik. (Dr. Rétvári Bence: Így van!)

Egy dolgot biztosan állíthatok önöknek, az ellenzéknek is: nem fogjuk hagyni, hogy milliárdosok és senki által meg nem választott bürokraták a fejünk fölött hozzanak olyan döntéseket, amelyek a jövőnket fogják meghatározni akár évtizedekre is. A magyarokat ennél keményebb fából faragták. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage